ÅSIKT

Farväl Jerry Williams – välkommen Amerikas ungdom

Martin Aagård: På sin allra sista skiva sjöng Williams ”America, America is killing its youth”

Jerry Williams avled i söndags, 75 år gammal. Dagen före hölls ”March for our lives” på många platser i USA – Emma González talade i Washington.
KULTUR

America, America is killing its youth …

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kommunisten Jerry Williams flåsar fram orden med sitt omisskännliga uttal. Ni vet, när det låter som att han närsomhelst är på väg att falla i gråt. 

America, America is killing its youth …

Titellåten på Jerry Williams allra sista skiva, ”Ghost rider, från 2015, är en märklig melodi. Den består av ett enda enfaldigt riff och saknar refräng. Den skrevs 1977 av det obskyra New York-bandet Suicide, som hamrade fram sin musik på en elorgel med inbyggd trummaskin, samtidigt som sångaren Alan Vega rabblade fram sina mystiska texter, där minst vartannat ord var ”baby”. 

Det var oväntat att den skulle sätta punkt för folkkäre Jerry Williams karriär. Men skivan, som gjordes tillsammans med Göteborgsbandet Soundtrack of our lives, var ett språng ut i det okända för Jerry. 

Och just denna vecka är ”Ghost rider” inte bara soundtracket till Jerry Williams liv, utan till alla amerikanska ungdomars. 

Dagen innan han gick bort genomfördes den största ungdomsprotesten i USA sedan Vietnamkriget – March for our lives. En massiv manifestation som växte fram ur raseriet över att 17 ungdomar mördats på Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida.

Budskapet var enkelt – sluta döda oss.

Sedan 2001 har USA spenderat hundratals miljarder på att bekämpa terrorism. Man har startat 260 myndigheter, stiftat ett 50-tal lagar, massövervakat Internet och skickat tusentals ungdomar att dö i två blodiga och sekteristiska krig.

Samtidigt fortsätter skolskjutningarna skörda liv i en omfattning långt större än terrorismen.

America, America is killing its youth …

18-åriga Emma Gonzáles, en av de överlevande från Parkland, höll ett tal som varade exakt lika länge som massakern – sex minuter och 20 sekunder. Den yngste talaren var blott 11 år. Naomi Wadler vittnade om mordet på Courtlin Arrington, som hamnat i skuggan av de 17 skolskjutningar som redan inträffat i år, troligen för att hon var en svart kvinna.

Det här är den generation som vuxenvärlden länge avfärdat som ett gäng fake news-indoktrinerade, sociala medier-knarkande narcissister som skulle sälja sin mamma för ett lajk på Instagram. Plötsligt lyckas de göra vad ingen amerikansk president förmått – utmana vapen­lobbyns makt över amerikansk politik. Tack vare protesterna har flera företag avbrutit sina samarbeten med NRA och ett par stater har redan inskränkt sina liberala vapenlagar. 

March for our lives var ingen slapp Facebookaktivism. Det var en välorganiserad massprotest som blev så framgångsrik att vapenhögern nu kämpar för att smutskasta flera av gymnasieungdomarna bakom den.

America, America is killing its youth…

Resten av texten i ”Ghost ­rider” handlar om att åka motorcykel. 

Farväl Jerry Williams, spök­ryttare i evigheten.

Välkommen Amerikas ungdom. 

Förändra världen åt oss. Vi behöver helt klart hjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM