ÅSIKT

Högtid för aktivism

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Julen är aktivismens och komikens högtid. Så var det i alla fall under tidigt 1990-tal när vi ena dagen försökte stoppa nynazismens framfart på gator och torg och andra dagen växlade upp en ironisk distans till allt och alla som försökte bestämma vår identitet.

På Duveholmsgymnasiet i Katrineholm startade vi en metaironisexistisk kampanj för att bevisa att Hans Scheike är den egentlige tomten, med slogans som ”Ris på Hans vis” och ”En miljard Kineser kan inte ha fel: Ris”. Samtidigt gjorde vi allt vi kunde för att lämna det heterosexistiska patriarkatet bakom oss.

Nu är läget ett annat: patriarkatet är kvar, extremhögern har tagit på sig kostym och aktivister kallas terrorister. Identitetspolitiken är tillbaka och ironi har fallit ur alla trender. Eller är den kanske på väg tillbaka?

På SVTplay visas just nu Artists in Residence. Den mest ironiska och samtidigt mest realistiska skildringen av samtidskonstnärens vardag I’ve ever seen. Perfekt för att komma i julstämning, för att sedan gå ut och krossa fascismen.

Fredrik Svensk