ÅSIKT

Misogynt & kladdigt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Alice Eggers om
Johan Wennströms
konservativa tankegångar

Om det verkligen rådde en total normlöshet, som Johan Wennström påstod i gårdagens Expressen, skulle #prataomdet vara överflödigt. Men berättelserna som strömmat från twitter och vidare handlar just om normer: gamla, sega tankar om att stå sitt kast och nya förhoppningar om att kunna göra vad man vill. Det är den konservativa, moralistiska normen i krock med den liberala valfrihetsnormen, och det är skitsvårt.

Det är inte en slump att Wennström vill inskränka valfriheten i just det här fallet. Bara när det kommer till sex ska den upphöjda och oomkullrunkeliga rätten att välja plötsligt ifrågasättas. Och i Wennströms berättelse är det underförstått att kvinnans beteende är ett val medan mannens är faktum. Hon bejakar frihet medan han har dålig impulskontroll.

Jag vill gärna prata om det kausala sambandet mellan valfrihet och övergrepp, mellan frihet och manifesteranden av maktrelationer.

Är till exempel bärplockande slavar en konsekvens av friheten på arbetsmarknaden? Om jag kisar går det att hitta något intressant mellan raderna i Wennströms text. Synd att misogynin ligger som en kladdig filt ovanpå.

Alice Eggers