Ingen panik - det är bara dramatik

Julserie - boktips till en blivande president

avSvante Lidén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Plötsligt började det hända saker. Konstiga meteoriter regnade ner över den engelska landsbygden. Men det var inga meteoriter utan en fientlig invasionsstyrka från Mars. Plötsligt förändrades världens spelplan totalt.

Den brittiske författaren H G Wells skrämde livet ur läsarna när boken Världarnas krig kom ut 1898. Än värre blev det när amerikanen Orson Welles gjorde radioteater av mästerstycket 1938. Welles var en man med sinne för dramatik. Pjäsen var gjord som en direktsändning och paniken blev total. Visserligen sa man både under, före och efter sändningen att allt var båg. Men precis som nu valde många att, helt i din anda Donald, hellre lyssna till sin egen inre panik än på vad som faktiskt sas i det du hatar allra värst, förutom mexikaner, nämligen ”media”.

Hur det slutade? Bra faktiskt, inkräktarna dog. De tålde inte den jordiska verkligheten som vi alla – även du – lever i. Hur kommer det att gå för dig? Eftersom du visst inte läser så mycket böcker så får du den lite enklare serievarianten.

ARTIKELN HANDLAR OM