ÅSIKT

Nu är det hat igen, å nu är det hat igen

Anna Andersson om vad som börjar bli en okär tradition

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Att värna svenska jultraditioner tycks vara en av de viktigaste uppgifterna för de så kallade Sverigevännerna på nätet. De är redo att slå ner på allt som inte ser ut som det ”alltid” har gjort.

Det fick Åhléns erfara när de hade en annons med en liten lucia som inte var vit. Detta fick människor att skriva kommentarer som ”mångfald = folkmord på vita” eller ”VIDRIGT av er att göra narr av våra nordiska traditioner”. Trots att många också skrev uppskattande saker så drogs annonsen tillbaka, på barnets föräldrars begäran. Det är sorgligt men begripligt.

Svarta lucior har väckt nätvrede tidigare, liksom rap under Luciamorgon i tv. När Disney valde att klippa bort en sekvens ur tv-klassikern I jultomtens verkstad med en så kallad pickaninny-docka – en rasistiskt figur som kanske inte så många kände till men som vi nu lärt oss om – så tolkades även det som ett övergrepp på svenska traditioner.

Faktum är att dessa rasistiska nätstormar börjar likna – en tradition. För vad näthatarna än tror så är traditioner inte statiska utan förändras med samhället de finns i. Vi tillbringar inte längre långfredagen under tystnad med stängda butiker men däremot är det allt fler som firar Halloween. Samhället förändras och traditionerna med det.

Jag kan inte minnas från min barndoms jular att det var kutym att fara ut i rasistiska tirader mot barn men nu är det visst något som hör högtiden till. Hoppet att bryta den traditionen står väl som vanligt till PK-marxister, feminister, muslimer och övrigt bös som inte har vett att respektera svenska traditioner.

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Näthat

Jul