Vänsterpopulismen skrämmer USA-högern

Jon Weman: Bästa vapnet mot Trump gör Demokraterna tveksamma

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

”Denna radikala marxistiska grupp vann 13 mandat i går … Democratic socialists of America (DSA) MÅSTE stoppas”, skrev högerbloggen Deplorable digest i förra veckan, efter mellanårsvalen den 7 november till delstater och kommuner runt om i USA

Trumposfären är oroad: DSA är ”det största hotet mot amerikansk kultur sedan kommunisterna placerade ut missiler på Kuba … och de vann just en massiv seger”.

DSA, som har kapitalismens långsiktiga avveckling i sitt program, verkar både utanför Demokratiska partiet och på dess yttersta vänsterkant. På ett år har antalet medlemmar ökat från 8    000 till 25 000.

Valet den 7 november gick hyfsat för Demokraterna i allmänhet, som bland annat tog över guvernörs­posterna i Virginia och New Jersey. Men den stora överraskningen kom just från vänsterflygeln: av de 25 DSA-stödda kandidaterna vann alltså 13, och ytterligare 21 från det större nätverket Our revolution, som kallar sig ”nästa steg för Bernie Sanders rörelse”. 

Jabari Brisport, som kandiderade i New York oberoende av Demokraterna och säger sig vara ”socialist utan förbehåll”, vann förvisso inte men chockade ändå alla bedömare med nära en tredjedel av rösterna. I Maine röstade 60 procent för ett förslag till utvidgad sjukförsäkring, ­Bernie-vänsterns paradfråga.

Allt sedan Trumps seger har ­debatten rasat om hur han kan stoppas. Är den svåraste motståndaren för en högerpopulist att möta en vänsterpopulist? Eller ska motkraften sökas i den politiska mitten? När Bernie Sanders förblir USA:s populäraste nationella politiker, Jeremy Corbyn slagit alla förutsägelser i brittiska valet, och nu alltså en ny amerikansk vänster som följer upp efter Sanders presenterat sig, hopar sig beläggen för det förstnämnda. 

Rysslandsanklagelserna, som det liberala etablissemanget hoppas ska få honom avsatt, rinner bara av Trump eftersom de faktaresistenta republikanska gräsrötterna vägrar tro på dem, beklagar sig bland andra David Roberts på nättidningen Vox.

Vad han inte funderar över är att folk, så länge de tror att Trumps program kommer förbättra deras livs­situation, kanske helt enkelt inte bryr sig så förfärligt mycket om Ryssland. Grundläggande ekonomiska frågor kan inte viftas bort på samma sätt.

Det demokratiska partietablissemanget verkar dock faktaresistenta mot bevisen på vänsterbudskapets effektivitet. 

En förklaring till det fick vi i förra veckan: Donna Brazile, för en tid tillförordnad partiordförande när föregångaren tvingats bort efter e-post-avslöjandena att hon favoriserat Clinton, avslöjade att partiet betalade sina skulder med hemliga bidrag och lån från Clinton-kampanjens välfyllda kassa. Och det långt innan denne utsetts till officiell kandidat.

Skulderna hade partiet dragit på sig genom en överdimensionerad apparat av konsulter och pr-experter. Clinton-kampanjen hade ”tagit full kontroll” över partiet, enligt Politico.

Vänsterpopulism må vara populärt bland väljarna, men det är betydligt svårare att övertyga de rika kampanjbidragsgivarna och partibyråkratin. Att övertyga Demokraterna om att använda sitt starkaste vapen mot Trump kommer kräva en hård strid i sig.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN