Han band ihop kulturens många världar

Tomas Forsers bortgång känns som slutet på en epok

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tomas Forser var kritiker, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och tidigare kulturchef på Göteborgs-Posten. Han blev 77 år.
Tomas Forser var kritiker, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och tidigare kulturchef på Göteborgs-Posten. Han blev 77 år.

Tomas Forser är död och det känns som slutet på en epok. Tidningarna är i kris, teatrarna går på knäna, universiteten regleras sönder. Tomas band ihop dessa världar. Från sin position inom litteraturvetenskapen blickade han ut mot kritiken, från sin plats på kultursidorna granskade han teatern, via teatern synades världen.

Jag träffade honom 1997. Jag hade läst litteraturvetenskap i Uppsala, men nu skulle jag börja forskarutbildningen i Göteborg. Tomas, iförd träskor, tog emot mig med en anspråkslöshet och ett intresse som jag inte stött på tidigare. Det var som att komma hem och komma ut i verkligheten på en och samma gång.


I dag finns det kurser i kritik och kritiska studier på de flesta lärosäten, men den kurs som Tomas etablerade i Göteborg var en av de första. Och ser man till de studenter som gick kursen, och sedan blev yrkesverksamma kritiker, måste det vara den utan konkurrens mest framgångsrika.

Sista gången jag träffade honom tog vi en öl på Avenyn. Vi hade inte setts på flera år. Vad talade vi om? Livet? En stund kanske. Sedan hamnade vi snabbt i den senaste kulturdebatten, en intressant recension, tillståndet på Stadsteatern, Aftonbladets kultursida, G-P, och så vidare. Han var mycket levande.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.