ÅSIKT

Lugn och Svenbro i Svenska Akademien

KULTUR

Nya ledamöterna presenterades i dag

1 av 2 | Foto: Kristina Lugn.

Svenska Akademien har fått två nya ledamöter.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I dag tillkännagavs att Kristina Lugn och Jesper Svenbro kommer att fylla platserna efter Östen Sjöstrand och Lars Gyllensten, som båda avled tidigare i år.

– Jag är jättenöjd med båda de här valen. Det var det bästa Svenska Akademien kunde göra just nu, säger Aftonbladets litteraturkritiker Anders Paulrud.

Poeten och dramatikern Kristina Lugn, 57, efterträder Lars Gyllensten på stol nr 14. Hon har en omfattande produktion av lyrik och dramatik bakom sig, och driver sedan flera år tillbaka Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm.

– Kristina Lugn har en aura omkring sig som den här lite knepiga personen som pratar med sin släpiga stockholmska – men i själva verket är en oerhört bildad person som är djupt intresserad av humanistiska frågor. Jag tror att hon kommer att göra samtalen på Svenska Akademiens torsdagsmöten roligare, säger Anders Paulrud.

”Ska försöka göra ett bra arbete”

Själv säger sig Kristina Lugn vara glad och förvånad över utnämningen.

– Jag ska försöka att göra ett bra arbete. Mina stora intressen är ju faktiskt litteratur, teater och kultur, och Akademien är en enastående möjlighet att få arbeta inom de här områdena, att få påverka dem. I den tid vi lever i har Svenska Akademien har en jätteviktig uppgift. Genom sin klassikerutgivning och sina priser kan Akademien ha en viktig folkbildande funktion. Det är så jag tänker, säger hon till TT Spektra.

Hur det blir med hennes framtid på Teater Brunnsgatan 4 är inte klart.

– Men jag kommer att se till att teatern finns kvar och jag kommer inte att sluta nu, säger hon till TT Spektra.

Klassisk bildning

Jesper Svenbro, 62, som tar plats på stol nr 8, är poet och litteraturforskare bosatt i Paris. Enligt Anders Paulrud kommer han att ge Svenska Akademien det inslag av stabil, klassisk bildning som den saknat på senare tid.

– Jesper Svenbro har skrivit sju-åtta diktsamlingar, bland annat om uppväxten i Landskrona, men är främst känd som litteraturforskare. Han anses vara världsledande inom sitt forskningsområde, det grekiska språkets antropologi, och är anställd av franska staten för att syssla med detta.

Glad och omtumlad

Jesper Svenbro säger till TT Spektra att han är ”glad, hedrad och omtumlad” över beskedet att han valts in i Svenska Akademien.

– I min yrkesverksamhet har jag engagerat mig för det klassiska arvet, de antika kulturerna. Det engagemanget kommer jag att förbli trogen även i Akademien, säger han.

Till en början kommer han att bo kvar i Paris, men avser att flytta till Sverige så småningom.

– Min ambition är att delta i varje möte med Akademien. Jag får flygpendla. Jag ser absolut inte Akademien som bara någon sorts hederstitel, säger han till TT Spektra.

Kristina Lugn och Jesper Svenbro kommer att inta sina stolar vid Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Kristina Lugn

Jesper Svenbro

Annica Lundbäck