Kultur

Första maj-affischen av Nanna Johansson

Av: 

Ulrika Stahre

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Den röda fanan har blivit en medaljongtapet. Guldramarna förstärker känslan av något gammaldags, en burgen miljö. Texten: Den som inte är / det minsta arg / är dum i huvudet, är förvisso poetisk men erbjuder definitivt en första satirisk kontrast. Liksom fotocollagen i ramarna: tre arga djur, en likgiltig fårskalle.

Årets förstamaj-affisch är skapad av Nanna Johansson, satiriker och serietecknare, tillika medarbetare i podcasten Lilla drevet. Hon har publicerat sig i en rad tidningar och tidskrifter och är en del av den stora radikala serie- och satirvågen som vi sett växa till sig under 2000-talet.

Humor är svårt, sägs det. Det är inte svårt att vara rolig, tror jag, men svårt att analysera vad exakt det roliga består i. Djurens uttryck. De fina spetskragarna. Naturbakgrunden, vagt anslutande till någon renässansmålning.

Undertexterna är flera: det finns uppenbarligen mycket att vara jävligt förbannad på – en ilska som tyvärr för det mesta riktas åt fel håll – och gulliga eller griniga djur, framför allt katter, är en så stor del av vår bildflod nu att de nästan är mer vi än vi själva.

Från att bara ha tillhört barnkulturen är antropomorfa djur, djur som har mänskliga egenskaper, en helt allmän kultur. Och så oemotståndligt det är. Jag älskar vartenda uttryck i årets förstamaj-affisch. Orden dansar över tapeten. Det är bara att välja djur.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Första maj 2018

Första maj

Nanna Johansson