ÅSIKT

Inpasset: Vad vore bloggarna utan oss

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avPia Bergström

KULTUR

Pia Bergström om det påstådda hotet mot tidningarna

I den bloggosfär som framförallt ägnar sig åt att föra ett pågående kommenterande samtal om de åsikter som mainstream-medierna publicerar har Norberg-debatten formligen exploderat”, skrev Anders Mildner på Expressens kultursida 26 februari. I en varning för den ” präriebrand” som kan förgöra papperstidningarna om de inte fattar att bloggarnas ”raljerande, sluggeraktiga och insiktslösa” stil är framtidens vinnare.

En som undersökt saken är den holländske mediateoretikern Geert Lovink, i artikeln Bloggandet, den nihilistiska impulsen, som kan läsas på www.eurozine.com (även publicerad i Ord&Bild, 2-07). Lovink ser inte bloggandet som något framtidskoncept utan som ett tecken på förfall. Inte alls som någon frigörande ”folklig motkultur” utan som ett uttryck för cynismen i tiden, detta att man misstror och hånar allt, gamla sanningar och ideologier likaväl som kommersiella mediers nyheter men inte har något alternativ, inte skapar alternativ, bara ekokammare av personliga känslor och åsikter om banaliteter. ”Pyjamasbloggarna är nihilister eftersom de inte ’är någonting värda’. De bloggar sig in i Nirvana och har gjort sin futtighet till en produktiv kraft. De är intighetens apostlar som inte sörjer de centraliserade tankestrukturernas död och som struntar i anklagelsen att de bara skapar brus.”

Lovink visar att bloggarna i själva verket inte skulle ha nåt att diskutera utan de etablerade mediernas journalistiska mödor. De är beroende av de mediemonopol de sägs hota, som elden av präriens gräs.