ÅSIKT

En rysk lyrikstjärna har slocknat

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Fick aldrig Nobelpriset

Foto: Bella Achmadulina blev 73 år.

I många år väntade jag på att Svenska Akademiens ständige sekreterare skulle öppna den berömda dörren och säga att priset skulle gå till den ryska poeten Bella Achmadulina. Men det hände aldrig.

Och nu är det för sent. Bella Achmadulina dog i
måndags, 73 år gammal. Hon var en av den ryska moderna poesins klarast lysande stjärnor. Tillsammans med Jevgenij Jevtusjenko (som hon också hade varit gift med) och Andrej Voznesenskij fyllde hon sportarenorna när hon läste sina dikter, oefterhärmligt släpigt, vacker som en svart tulpan. Joseph Brodsky kallade henne för ”obestridlig arvtagerska till Lermontovs och Pasternaks linje i den ryska poesin”.

Folkkär blev hon för soundtracket till kultfilmen Ödets ironi, som visas i rysk teve varje nyårsafton. Så även i år, tänker jag, kommer nyårsfirarna att lyssna till raderna alla kan utantill: ”låt mig få stå på tå i din skog, ensamhet. Låt mig i slutet av en långsam åtbörd hitta löv, lyfta upp dem mot ansiktet och känna att avskildhet är salighet” (min övers). Att Achmadulina praktiskt taget inte finns översatt till svenska är obegripligt. Men på danska kan man läsa henne i Inger Cristensens översättning.

Inga-Lina Lindqvist