Vi kan glömma nordens Venedig

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Carl Johan De Geer om det nya slussenbygget

Ska byggas om.
Ska byggas om.
Carl Johan De Geer, född 1938, är filmare, konstnär och författare.
Carl Johan De Geer, född 1938, är filmare, konstnär och författare.

DN Kultur har i Jonas Thente fått sin egen Johan Staël von Holstein. I Dagens Nyheter den 16 april säljer han, utan att blinka, ut kultursidornas trognaste läsare. ”Den kontingent som brukas kallas kultureliten” är en formulering som inte står långt från socialministerns kulturhat. Är det så här vi ska förstå att det blivit chefsbyte på sidorna? Kanske är det dags för oss att säga upp våra prenumerationer?

Jonas Thente, 46 år, beskriver hånfullt hur ”kultureliten”, fördettingar i pensionsåldern, motsätter sig förändringar av Slussen. Det är lögn. Vi är alla överens om att Slussen måste åtgärdas.

Frågan är bara hur.

Jonas Thente refererar till den så kallade Almstriden 1971 för att riktigt från magtrakten beskriva hur patetisk den striden var: ”tanke på att det heroiska och framgångsrika medborgarförsvaret av tretton träd i Kungsträdgården 1971 fort- farande framstår som den stockholmska folkrevoltens Normandie mot sadistiska byråkraters nyttodiktatur.” Thente är dåligt påläst. Det gällde inte några träd. Det gällde om man skulle ha en tunnelbaneuppgång mitt i Kungsträdgården.

Vi måste ha en fungerande trafiklösning. Den som nu ligger på bordet är ett bedrägeri värdigt en polisanmälan. Trafiken från city till Skeppsholmen via Strömbron stängdes av för 20 år sedan (utom kollektivtrafik) för att skona Gamla stans fasader från de bilavgaser som fräter sönder dem.

Denna skonsamma trafikpolicy tycks inte arkitekterna Berg/Foster känna till. Man lägger den tyngsta trafikleden längs Skeppsbron, som borde befrias från bilar. Man ljuger bort trafikströmmar på 13 000 respektive 15 000 bilar per dygn som omedelbart skulle meja ner de flanörer som enligt prospekten bekymmersfritt vandrar runt på dessa ytor. Och man för ihop denna massiva trafik i en omodern t-korsning som kommer att skapa kaos.

Man mörkar ohämmat sin egendomliga idé att bygga bort all sjöutsikt och all utsikt mot Gamla stan. Glöm ”Staden mellan broarna”. Glöm ”Nordens Venedig”.

Att Gamla stan inte revs, som föreslogs ungefär när Slussen byggdes, kanske till och med de nyliberala jasägarna på DN i efterhand tycker är lite skönt?

Carl Johan De Geer

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.