ÅSIKT

Vinnaren

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Martin Gelin: Cameron är en farlig förebild för Reinfeldt

Foto: NY THATCHER David Cameron, partiledare för konservativa tories, har skruvat upp tonläget i valspurten. Martin Gelin varnar Sveriges moderater för att följa efter.

Häromveckan hade jag en kort diskussion på twitter om det brittiska valet med moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson. Jag hade fått syn på det brittiska konservativa partiets nya valaffischer, där David Cameron, partiets ledare, står med uppkavlade skjortärmar bredvid en ny, aggressiv slogan: ”Let’s cut benefits for those who refuse to work”. Slopa bidragen för de som vägrar jobba.

Det hårda tonläget andades thatcherism och det var en skarp kontrast till den mjuka retorik Cameron gjort sig känd för. Hur skulle de nya moderaterna i Sverige, som så länge omfamnat Cameron som en inspirerande ledare för 2000-talets europeiska höger, förhålla sig till denna retoriska högersväng?

”Varför ska vi behöva förhålla oss till det? Man ska vara försiktig med att beundra partier i andra länder”, svarade Pär Henriksson.

En klok synpunkt, onekligen. Men tyvärr hade Pär glömt att dela med sig av den här insikten till sin chef, Fredrik Reinfeldt.

Bara några dagar tidigare hade nämligen Reinfeldt gästat SVT:s Agenda (19 april) där han ägnade sig åt ett par minuter ömsint lovebombing av sin självutnämnde själsfrände David Cameron.

–?Han är en mycket inspirerande person, en bra människa och vi är rörande överens om att ett politiskt parti i dag måste nå fram till alla människor, sa Reinfeldt om Cameron.

Statsministern förklarade att Camerons konservativa parti, precis som de nya moderaterna, representerade en ”ny sorts höger” som tagit avstånd från den gamla konservatismen som ”inte ser alla människor”.

Svenska moderaters fascination för Cameron är lätt att förstå. Han har skickligt paketerats som den nya högerns galjonsfigur – lite mjukare och liksom snällare, som Alliansens nya logga.

I det brittiska valet hade Cameron länge ett tacksamt utgångsläge, med Gordon Brown som enda fiende, en premiärminister med löjligt låga förtroendesiffror. Men när liberaldemokraternas Nick Clegg plötsligt seglade upp som ny favorit, efter ett framgångsrikt framträdande i en tv-debatt, tvingades Cameron plötsligt ompositionera sig med en råare högerretorik. Därav återgången till thatchererans hårda tonläge mot de mest utsatta i samhället.

De senaste veckorna har det därmed blivit tydligt att Cameron går till val på en politik som inte är särskilt intresserad av att nå fram till ”alla människor”, utan som framför allt bryr sig om de allra rikaste.

Med kirurgisk precision presenterar Cameron skattesänkningar som framför allt gynnar landets allra mest förmögna.

Den svenska högern nämner oftast Camerons modernisering av partiets klimatpolitik som inspirerande, men det som verkligen förenar dem är snarare den envetna vägen mot att bli ett enfrågeparti för skattesänkningar.

Gemensamt för Reinfeldt och Cameron är också att deras retorik tenderar att vara mer effektiv i högkonjuktur. På den omåttligt populära sajten MyDavidCameron.com har motståndet mot Cameron lyckats samlas i en underhållande form – här kan man enkelt konstruera egna Tory-affischer med lustiga budskap där man driver med Cameron.

Den här veckan dök det även upp en svensk motsvarighet, moderatprat.se, där man kan snickra ihop egna versioner av den lergubbe som moderaternas gjort till kampanjmaskot.

I skrivande stund är de mest populära lergubbarna just de som handlar om moderaterna som skattesänkningens enfrågeparti.

Högst upp står den lergubbe som i moderaternas egna variant proklamerar ”I ett rättvist Sverige lämnas ingen utanför”, men som av någon kreativ person förvandlats till: ”Sänka skatten är svaret! Vad var frågan?”

Där har vi förstås ett svar som Reinfeldt och Cameron är rörande överens om.

Martin Gelin
Nya medier-ansvarig för den
rödgröna valkampanjen och
författare till boken Det amerikanska löftet.