Kultur

Nazisterna vann striden i Sjöbo

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Svenskarnas parti sätter skräck i folk med demokratiska medel

När Svenskarnas parti planerade en affischkampanj i Sjöbo skrev 250 av kommunens 6 700 invånare under en protestlista som de överlämnade till kommunen.

Uppenbart besvärad över den folkliga uppslutningen, meddelade på Facebook partiets andre namn i Sjöbo, Richard Pekkarinen, att han skulle begära ut listan för ”en granskande artikel” i nättidningen Realisten.

På begäran från några av undertecknarna som av naturliga skäl kände sig hotade, sekretessbelade Sjöbo kommun listan.

Nu har SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjort en annan bedömning: Realisten har en ansvarig utgivare och får därför begära ut namnen.

"Vanliga personer har inget att frukta", säger Rickard Pekkarinen till Skånska Dagbladet. Det han vill veta är om "lokalpolitiker, journalister eller vänsterextremister" står bakom protesten. Med andra ord: det finns legitima mål och några som därmed har anledning att vara skraja.

Enligt den svenska offentlighetsprincipen kan en handling sekretessbeläggas om den kan riskera att enskilda lider men eller utsätts för våld. Många medlemmar inom SvP har just hot och våld som metod, men ändå har man alltså lyckats övertyga SKL om att deras nasserassesajt Realisten är en seriös journalistisk produkt.

Offentlighetsprincipen och tryckfrihetsförordningen är livsviktiga grundlagar, men här ser vi hur svårt demokratin har att hantera dem som genom att snylta på rättigheterna kan sätta skräck i folk.

Det är väldigt sorgligt, alltihop.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!