Erdogan visar sitt rätta ansikte

Av: Nedjma Boucheloukh

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Berusad av makt - vägrar lyssna på demonstranterna

Premiärministern.
Premiärministern.

Turkiets vice premiärminister har kommit med en halv ursäkt för polisens våld mot demonstranterna, men premiärminister Erdogan har ändå visat sitt rätta ansikte. På sätt och vis är han sitt eget offer. Berusad av absolut makt har han vägrat lyssna på demonstranterna: ”Där de kan samla 100 000 kan jag samla en miljon av mina anhängare”. Han kallar demonstranterna för ”vandaler” som inte ska få honom att backa.

Det som började som en kamp för att rädda några hundra träd i Geziparken, har nu utvidgats till att handla om Erdogans hela politik. Mest skrämmande för turkarna är att han nu siktar mot posten som president i valet 2014 med ännu mer makt, alltmer sultanlik.

Erdogan, som inte har sparat energi för att läxa upp sin syriske granne och kollega Bashar Al Assad när det gäller att lyssna till folks förhoppningar, Erdogan som inte kommer att sky några medel för att förse syriska rebeller med krigshjälp – han visar nu sin otålighet på hemmaplan och kan inte ens tolerera att folk demonstrerar för några träds skull.

Bevittnar vi början till en ”turkisk vår” som kan döpas till ”trädrevolutionen”? I sådana fall, måste man applådera turkarnas innovationsförmåga: För första gången driver en politisk vår bort islamisterna från makten i stället för att driva fram dem.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.