ÅSIKT

Rasism i rutan i ”Efterlyst”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Fredrik Pettersson: Piskar upp hat och främlingsfientlighet

1 av 3 | Foto: Mia Carlsson
Efterlyses: ansvar Hasse Aro och Leif GW Persson i ”Efterlyst”-studion. TV3 måste ta ansvar för den främlingsfientlighet som gror i spåret av programmet, menar skribenten Fredrik Pettersson.

”Äckliga jävla tattare e va han är!”

Kommentaren syftar på en bild av en misstänkt gärningsman som visats i tv-programmet Efterlyst.

Den är långt ifrån den grövsta. I minst 12 timmar låg den ute på Efterlysts Facebook-sida, innan den plockades bort. Under onsdagskvällen fylldes Facebook-sidan med rasistiska kommentarer medan TV3:s sändning av programmet pågick. Det aktuella brott som kommentarerna avser är enligt Efterlyst själva, ”ett av de mest hänsynslösa rånöverfallen i programmets 22-åriga historia”. Men under kvällens lopp reducerades jakten på gärningsmannen till en kuliss för den nätburna rasismen. På Facebook och Twitter. Jag var själv en av alla som noterade detta och påtalade det för redaktionen via Twitter.

Jag fick då beskedet att de arbetar med att rensa bort kommentarerna och har en tjänst avsatt för just detta ändamål. Den anonyma person som administrerade programmets Twitterkonto medgav att rasismen som sprids i kölvattnet av programmet är ett problem, som de kommer att hantera. På frågan ”hur” fick jag till svar att: ”Vi kommer hantera det, hur är inte en fråga för Folket utan internt här på redaktionen.”

Successivt raderades de rasistiska kommentarerna från programmets Facebooksida. Men rasismen försvinner inte för att den raderas från ett forum. Den flyttar till ett nytt. Strax efter att Efterlysts sändningstid tog slut startade en eller flera personer en ny Facebook-sida: ”Identifiera Mannen Som Rånade Johnny På Tågspåret”. Sidan använder samma bild och samma information som förmedlats i programmet en stund tidigare. Efter några timmar skriver de som startat den sidan en uppdatering som säger mycket mer än vad de sannolikt avsåg från början: ”Vi beklagar alla hatiska och rasistiska kommentarer som förekommer i kommentarsfälten. Man förstår att det finns ett stort hat inom de flesta mot den här gärningsmannen efter gårdagens känsliga sändning på Efterlyst på TV3.”

I ungefär sex år har jag föreläst om främlingsfientlighet, rasism och strategier för att motverka detta. Jag har träffat många människor som åberopat Efterlyst till stöd för sin rasistiska verklighetsuppfattning – det är ju invandrare som begår de grövsta brotten. Det är lätt att inse att de analyser och utläggningar som någon sömnig professor eller annan sakkunnig tillåts presentera mellan Hasse Aros påor inte räcker för att nyansera den svartvita bild av verkligheten som programmet i övrigt målar upp.

TV 3 kan knappast vara omedvetna om de människor som brutalt dras över samma kam. År efter år av sådan ”journalistik” skapar en bild av hur en våldtäktsman ser ut och en våldsam rånare pratar. En bild som får konsekvenser. Vill man inte ta ansvar för dessa vore det mer rakryggat att säga det; att deras ädla syften måste få kräva sina offer. För är det inte så det är – alla bekymrade poser till trots?

Eftersom Efterlyst betraktar sitt aktiva antirasistiska arbete som en redaktionell hemlighet, har jag ju svårt att bedöma värdet av det. Men om redaktionens åtgärder inte sträcker sig längre än till att angripa symptomen medan sjukdomen sprids är det inte bara oansvarigt. Det är djupt tragiskt för alla de människor som i nästa led drabbas av det hat som piskas upp. För den rasism som gror som en efterverkning av deras journalistik upphör inte att existera bara för att de raderar rasistiska inlägg på ett Facebook-forum.

Missförstå mig rätt. Jag vill också att människor som gjort sig skyldiga till grova brott ska gripas och lagföras.

Men den jakten får aldrig ske med anständigheten som offer och ökad främlingsfientlighet som konsekvens. Det gror ett hat i spåren av ert program, Efterlyst.

Vilket ansvar tar ni för det när studiokamerorna har slocknat och den sista kommentaren raderats från er Facebook-sida?

Fredrik Pettersson

politisk redaktör Folket