Svenska storbanker agerar moralpoliser

avMalin Krutmeijer

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Har inga problem med fifflande vårdbolag men med sexfilm – där går gränsen

Låter din bank dig se ”Brain Dead”?

Intresserad av skräckfilm eller äldre erotisk film bortom basutbudet i din lokala dvd- butik? Räkna inte med att kunna köpa på nätet. Din bank kan ha bestämt att filmerna du gillar är stötande, och därför dragit in betaltjänsten.

Sveriges radio berättade i går hur de stora svenska bankerna och betaltjänsterna hänvisar till sin etiska policy mot ”olämpliga produkter och kulturformer”. Bland dem som drabbats finns en skräckfilmsbutik baserad i Kristianstad, som nu tvingas lägga ner efter att ha fått nobben överallt. En butik i Malmö som säljer sexleksaker och erotisk litteratur har hittat en dansk bank att samarbeta med.

Det känns som ett ironiskt tecken i tiden att bankerna kan döma ut hela ”kulturformer”, medan den statliga filmcensuren är avskaffad. Privatiserad moralism, kan man kalla det. Än mer ironiskt blir det om man betänker vilka verksamheter bankerna inte har några problem med. Är vapenexportfirmor, undermåliga vårdföretag med pengar i skatteparadis och djurfabriker verkligen mindre stötande än filmer som Brain dead och Kärlekens språk?

Publicerad: