Vi klarar inte en kris

Det stora hotet är inte Putin eller terror

Av: Per Leander

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Släckningsarbete av skogsbränder utanför Ljusdal.
Foto: TT
Släckningsarbete av skogsbränder utanför Ljusdal.

Det största hotet mot Sverige i dag är varken Putins Ryssland eller islamistiska terrorister, utan de klimatförändringar som vi just nu bevittnar de förödande konsekvenserna av.

Okontrollerbara skogsbränder härjar i hela landet, grundvattennivåerna sjunker så att vårt dricksvatten riskerar att bli en bristvara, och den långvariga torkan slår ut skörden så att vår livsmedelsförsörjning inte kan garanteras.

Men inför denna verkliga kris står vi handfallna. Vår försvarsmakt är anpassad för abstrakta hotbilder med krigsscenarier som troligen aldrig kommer att inträffa, men vi klarar inte av att bekämpa de reella hoten mot vårt land och vår befolkning som klimatförändringarna medför.

Vi har 134 stridsflygplan av modell JAS 39 Gripen redo att när som helst bomba skiten ur ryssarna, men vi har inte ett enda brandbekämpningsflygplan i beredskap, trots att vi vet att skogsbränder är ett återkommande och allt vanligare fenomen. Istället måste vi låna in brandflyg från utlandet när läget redan är så allvarligt att det nästan är för sent. Och vad kommer miljardsatsningen för att militarisera Gotland med amerikanska patriotmissiler att göra för nytta, när det verkliga hotet mot Gotlands befolkning är grundvattenbristen?

Extremsommaren i Sverige år 2018 blir inget historiskt undantag. Detta är bara ett smakprov på vad vi har att vänta oss om somrarna framöver så länge klimatuppvärmningen fortsätter. Det är dags för ett nytt kristänk och att ställa om försvaret så att vi är beredda och kan bekämpa de reella hoten mot Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.