ÅSIKT

Hon skötte om fortets tigrar

En klassisk film väcker minnen till liv

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avAndreas Hansson

Monique på fortet.

Inte Monika kanske, men Monique Angeon, var en av mina stora hjältar innan jag blev vuxen och Fångarna på fortet så pajasstajlat att den fantasyartade mystiken dog på Napoleons Fort Boyard vid Île-d’Aix på franska västkusten. När jag övergett programmet och bokserien (fyra böcker översattes till svenska) av Dan Mitrecey som är bror till en av programskaparna, kunde jag i stället googla i timmar efter vilka seriens figurer var i verkligheten.

De kortväxta Anthony Laborde och André ”Didier” Bouchet arbetar till vardags som trollkarlsassistent respektive i Paris tunnelbana och får skriva autografer vid kajen. ”La boule” (Yves Marchesseau) dog i strupcancer och diabetes 2014, 62 år gammal, men arbetade innan dess som lastbilschaufför och säljare av, ja, bouleklot. Och så tigerdrottningen Monique, i Frankrike kallad Félindra, som sedan 1991 sköter de tre tigrarna Kanji, Kali och Minh som vaktar Fader Fouras skatt. Även efter de två sommarmånader då programmet spelas in är hon djurtämjare för film och tv och har skött Fortets tigrar i filmerna Gladiator och Life of Pi.

”Jag är alltid rädd, är man inte rädd är man inte en normal person”, har hon sagt, ödmjuk över krafterna i de vilda kattdjuren hon hanterar.

I flera år har dock franska PETA kämpat för att få bort djuren ur serien.

ARTIKELN HANDLAR OM