Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Böckerna som har dragit in miljoner

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

Aftonbladets filmkritiker Jens Peterson om de bästa filmatiseringarna av böcker

Filmatiseringar av böcker kan dra in miljoner till författare, filmare och förläggare. Det behöver inte ens vara en särskilt bra bok.

Aftonbladets filmexpert reder ut begreppen – och listar bästa filmatiseringarna genom tiderna.

En av de största svenska filmsucéerna genom tiderna. Så kan man nog lugnt kalla filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium–trilogi. Den första filmen, ”Män som hatar kvinnor”, har dragit in över 600 miljoner kronor – bara i Sverige.

Filmen, med Mikael Nyqvist och Noomi Rapace i huvudrollerna, har setts av över 6 miljoner människor. I höst kommer den mycket efterlängtade andra delen, och pengarna fortsätter att trilla in till framlidne författaren Stieg Larssons efterlevande.

Sämre böcker blir bättre filmer

Filmatiseringar av böcker är mycket populärt bland filmmakare, men det är inte alltid som de bästa böckerna blir de bästa filmerna. Aftonbladets filmexpert Jens Peterson har en teori om varför:

– Ofta, men inte alltid, är det så att lite sämre böcker blir bättre filmer. Riktigt bra böcker är ofta bra på grund av att de har vissa litterära kvaliteter. De går förlorade när man gör film. Det är olika saker som kännetecknar en bra film och en bra bok. En film är ju en kombination av bild, musik och ljud, medan i en bok får man skapa bilderna själv i huvudet, förklarar han.

Besvikna fans

När riktigt populära böcker, eller klassiker, ska filmatiseras blir förväntningarna höga och ofta blir publiken besviken när filmen väl kommer.

Bland de stora filmatiseringar som lyckats rikigt bra och fått höga betyg av både kritiker och publik finns till exempel Peter Jacksons ”Sagan om ringen”–trilogi och filmerna om trollkarlen Harry Potter.

Ändå översvämmas internet av sidor där felen i filmerna listas och böckernas fans sågar dem.

– Jag tror att det är lättare att filmatisera kortare böcker eller noveller. En tjock roman innehåller så mycket att det blir svårt att få rum med i en film på en och en halv eller två timmar, säger Jens Peterson.

Vilka är de fem bästa filmatiseringarna genom tiderna?

– ”Gud fadern”, ”Sagan om ringen”, ”Timmarna”, ”Den engelska patienten” och ”Mitt liv som hund”. De är de bästa, för de bygger på bra böcker och är riktigt bra filmer.

Köp dem på
Bokus

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln