Sol och melodram – en rökig bossanova i Rio de Janeiro

3x3 kulturtips: Ulrika Stahre, Kristofer Andersson och Anna Andersson om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: NETFLIX

KULTUR

FÅGELKVITTER I SLOW MOTION

FÅGLAR På söndag den 2 juni hyllas fågeln under en heldag i Eric Ericssonhallen, före detta Skeppsholmskyrkan. Det är Biologiska museets vänner som bjuder in – bara det en garant för kulturens osvikliga natursinne. Lyssna på fågelkvitter i slow motion och upplev verk av bland andra Henrik Håkansson. (Ulrika Stahre)

MED HASSELBLAD PÅ MÅNEN

MÅNEN Neil Armstrongs fotavtryck på månen plåtades med en äkta Hasselbladare, så inget ter sig mer naturligt än att Hasselblad center i Göteborg kan skryta om detta och samtidigt ställa ut ett helt gäng foton relaterade till sommarens 50-årsjubileum. Utställningen Moonlight pågår till den 22 september. (Ulrika Stahre)

EN HÅRRESANDE MÖJLIGHET

TIDSKRIFT Slump är det perfekta temat för ett lagom flipprigt nummer. Hjärnstorm (nr 134–135) lyckas blanda det högflygande med nördigt närsynt granskning av ett märkligt element i våra liv och vårt skapande. Vad är det egentligen, slumpen? Allt och inget samtidigt, livets hårresande möjlighet. (Ulrika Stahre)

DRAG FÖR SNORKIGA CITYGÄDDOR

SKEDDRAG Äntligen! En legering mellan limiterad streetwear och den växande subkultur av fiskare som sätter mer ära i att utrustningen är svårtillgänglig än att den fångar fisk. Modevärldens just nu definierande klädmärke Supreme har, tillsammans med den anrika betestillverkaren Dardevle, tagit fram ett 0,75 oz tungt skeddrag i tidlös firetigekulör, perfekt för Mälarens snorkiga citygäddor. (Kristofer Andersson)

SKITJOBBIGT OCH OKLANDERLIGT

DIKTJag räknar dagarna under domarens blick”. Från häktet och rättssalen, till havet och bergen: Mata duvorna, Bella Batistinis första utgivning på DIY-förlaget It-Lit, är en dikt om ordningsmakt, autonomi och repression – lika slarvig, skitjobbig och ofärdig, som helt himla oklanderlig. (Kristofer Andersson)

BÄRS, BILAR OCH BRUDAR

STONERROCK Är det en stonerrevival jag anar bakom knuten? Bärs, bilar, brudar – VROOM VROOM VROOM! Amerikanska Kyuss storbolagsdebut från 1994 – Welcome to Sky Valley – framstår i sin fåniga grabbighet plötsligt som närmast omöjligt modern. I en kvart. (Kristofer Andersson)

SKICKLIGT AV SKUGGE

BOK I Äktenskap skriver Linda Skugge sex berättelser som på olika sätt knyter an just till det äkta ståndet. Emellanåt blir det lite väl skissartat men hon är ruskigt skicklig på att liksom ringa in olika typer. Man vet precis vilka hon menar – och man inser att man har dem i bekantskapskretsen. (Anna Andersson)

SOLIGT, VACKERT, MELODRAMATISKT

TV Trött på mord, mörker och regniga miljöer? Testa den brasilianska serien Coisa mais linda (Det vackraste av ting). Rio de Janeiro 1960, en försmådd kvinna bestämmer sig för att öppna en klubb för den nya bossanovan. Ja, rätt så melodramatiskt men också soligt, vackert och något helt annat. (Anna Andersson)

SÖKANDE MED LINDY LARSSON

DOKUMENTÄR I Lindy the return of Little light – kan fortfarande ses på vissa biografer – berättar skådespelaren Lindy Larsson om sitt resandeursprung. Han gör det sökande och prövande och det är fint att inte få en helt färdigtröskad historia. Dessutom en påminnelse om en minoritet det talas lite om. (Anna Andersson)

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN