Mejla

Kristofer Andersson

Ett tidsfördriv i väntan på inlåsning eller döden

Svensk hiphop är musik som längtar livet, eftersom livet inte är självklart

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TV4:s ”Kalla fakta” visar i veckan den tvådelade dokumentären ”Älskad, hatad hiphop”
TV4:s ”Kalla fakta” visar i veckan den tvådelade dokumentären ”Älskad, hatad hiphop”

I författaren Ocean Vuongs nya diktsamling Tiden är en mor flimrar den svenskamerikanske rapparen Lil Peeps genombrottssingel Star shopping från 2015 förbi.

I den sjunger Peep för sin kärlek. Han lovar att komma hem till morgonen. Men när dikten skrivs vet Vuong hur musiken slutar.

Lil Peep dog 21 år gammal i en turnébuss november 2017. Kroppen innehöll en av allt att döma oavsiktlig mix av xanax, fentanyl, cannabis, kokain och tramadol.

Den här veckan visar TV4:s Kalla fakta en två avsnitt lång dokumentär om svensk hiphop. Målet tycks vara att ge förvirrade föräldrar inblick i en ungdomskultur bryggd på sockervadd och våld.

Redaktionen drar linjen mellan Grandmaster Flashs 70-tal och VC Barre – en av Sveriges största artister – som slog igenom vintern 2020.

Det är en jämförelse som knappt passar pappret. Under decennier har hiphop kallats för ”gatans CNN”. Men den subgenre som är svensk samtida hiphop har få sådana anspråk. Den existerar istället i ett senkapitalistiskt och dödsföraktande vakuum, som något att fördriva tiden med i väntan på inlåsning eller död. Det enda som på allvar bryter igenom är drömmen om något att köpa, knarka och knulla.

Resultatet är helt eget – en kultur som inte skulle kunna existera någon annanstans än i just 20-talets svenska förorter. Musik som längtar livet, eftersom livet inte är självklart.

Dokumentären är snarare än en granskning en wikipediaartikel över modern populärmusik och de senaste årens mest uppmärksammade våldsbrott. En bil i en musikvideo används också vid mordet på 12-åriga Adriana en augustinatt 2020. Einár kidnappas och avrättas senare.

Nån kommer att dö snart, oavsett vem som toppar listan

Programmet bär på en outsagd men tydlig fråga: Är hiphop våldets medbrottsling? Problemet är bara att eventuella svar är menlösa. Nån kommer att dö snart, oavsett vem som toppar listan.

När en 18-årig VC Barre ler med sin busiga uppenbarelse är det inte ett tecken på att det faktiskt kommer att erbjudas en utväg för honom eller hans kompisar. De har bara för en gångs skull lyckats bli bjudna till festen. För en kväll får de visa upp sin allra bästa Gucci-keps. För de flesta väntar i slutändan ändå marginalen.

På fjolårets kanske raraste svenska singel – Original Dunder Zubbis narkotikaballad Passa påsen – heter det så här: ”Jag är den jag är, alltid varit ett stolpskott”. I refrängen har allt det som brukade vara kul och spännande sedan länge reducerats till vana och vardag:

”Dagar, veckor, månad, åren – livet leker, passa påsen.”

Inga alternativa slut existerar, det kommer ingen morgon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.