Klimatomställning är det vassaste vapnet

Varje gång högern misslyckas mobilisera är det vänsterns fel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Varför deltog inte högern på Fridays for futures globala aktionsdag, där kravet på sanktioner mot fossilimporten lyftes i land efter land? undrar Mathias Wåg
Varför deltog inte högern på Fridays for futures globala aktionsdag, där kravet på sanktioner mot fossilimporten lyftes i land efter land? undrar Mathias Wåg

På Stortorget i Malmö står författaren Fredrik Ekelund/Marisol M, och skäms. Varje måndag samlas en skara borgerliga politiker i en manifestation mot Rysslands angreppskrig på Ukraina. “Var är antiimperialismen nu? Varför är vänstern så tyst över Putins krig?” frågar Ekelund i Svenska Dagbladet den 9 maj. Det är vänsterns frånvaro på den borgerliga manifestationen som gör dem så små.

Det är alltid vänsterns fel. Till och med när högern själva misslyckas med sina demonstrationer, trots att Vänsterpartiet var bland de första att arrangera demonstrationer i många svenska städer vid det ryska angreppet på Ukraina den 24 februari. Antikrigsparoller och fördömanden av de ryska angreppen syntes på de flesta första maj-demonstrationer. Dessutom har det genomförts mängder med solidaritetsinsamlingar och det har hela tiden funnits ett enormt flyktingstöd. Det är lätt att se protesterna, om man vill.

Men vänstern dyker inte upp på de borgerligas demonstrationer mot Rysslands krig. Av en enkel anledning: Den politiska mitten och de borgerliga har kastat in oss i Natodebatten och använder kriget som en trojansk häst för att kuppa in oss i militäralliansen. Högern försöker pressa ihop de två frågorna till en.

Vi står inför flera gigantiska förändringar samtidigt. USA:s nyliberala globala hegemoni håller på att falla sönder, där Kina och Ryssland gör aggressiva ekonomiska och militära försök att karva åt sig en plats i den nya världsordningen. Under konflikter och krig går vi från en unipolär värld till en multipolär. Detta sker samtidigt som vi måste genomföra en brådskande klimatomställning. FN:s klimatpanel IPCC kan inte ringa högre i larmklockorna än de redan gör. Fönstret för att vända utvecklingen stängs snabbt.

Inför dessa katastrofer är det vänstern och den gröna klimatrörelsen som ser en koppling däremellan. Hur rysk imperialism lever på en plundring och hur fossilekonomin är hjärtat i dess system. Klimatomställningen är därigenom det främsta fredsvapnet. En grön antiimperialism.

Vi kan vända på steken. Det är helt tyst om sanktionsvapnet inom den svenska borgerligheten. Varför teg högern när Svenska hamnarbetarförbundet drogs till arbetsdomstolen av branschförbundet Sveriges Hamnar för sina blockader av ryska fartyg? Varför deltog de inte på Fridays for futures globala aktionsdag, där kravet på sanktioner mot fossilimporten lyftes i land efter land? Varför röstade de ner Miljöpartiets förslag om att avsluta fossilimporten från Ryssland?

Det här är andra sidan av Natodebatten. Dit högern försökt styra Rysslandsprotesterna. Till ett försök att outsourca försvaret av Sverige utan att behöva göra den kostsamma omställning som bryter oss loss från fossildiktaturer. Allt ska förändras, åtminstone alliansfriheten ska skrotas, så att inget förändras. Samma fossilekonomiska system ska till varje pris bestå.

Ryssland ska stärkas ekonomiskt och sedan hota med kärnvapen till lydnad i världsekonomin. Beväpna er till tänderna för bensinen ska fortsätta flöda! Märkligt att ditt torg är tomt, Marisol.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.