Bitter slutsats på högerextrem bokmässa

Nu blir alternativmedierna uppätna istället för utspottade

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I Sveahuset, som är ett Folkets hus för nationalister, hölls för en tid sedan en ”alternativ bokmässa”. Mathias Wåg rapporterar och analyserar.
I Sveahuset, som är ett Folkets hus för nationalister, hölls för en tid sedan en ”alternativ bokmässa”. Mathias Wåg rapporterar och analyserar.

I en diskret gammal tryckerilokal i ett regnigt industriområde i Huddinge ligger Sveahuset. Tänk dig ett Folkets hus fast för nationalister eller snarare ett ABF-hus för alternativmedier på den yttersta högerkanten. Ett hus som styrs av partiet Alternativ för Sverige istället för socialdemokraterna.

Precis som ABF-husen har de sina egna ABF-gubbar, de där äldre åsiktsmännen med alldeles för mycket fritid och alldeles för många egna hemmasnickrade teorier. Skillnaden är att på Sveahuset står de gubbarna på scenen istället för att sitta i publiken.

Den 26 september – samtidigt som Bok och biblioteksmässan – ägde den Alternativa bokmässan rum. Det skulle blivit en öppen bokmässa, men coronarestriktioner gjorde den mer till ett internt branschmöte för extremhögerns mediekanaler. De åtta paneldebatterna filmades inför publik och streamades istället två veckor senare.


Utanför Sveahuset gick skyddsvakter runt i luvor och blå ansiktsmasker. Coronatider gör maskering lätt. I dörren stod Dan Dalén som vaktansvarig, den första nazist som terrorlagen provats på i Sverige. Därinne diskuterade paneldeltagarna hotet mot yttrandefriheten. Deltagarna berättade personligt om sina åtal för hets mot folkgrupp – åtal som de hade mot sig. De bar sina åtal som troféer. Bokstavligen. Poddjournalisten Ingrid Carlqvist berättade stolt om belöningen, Hets mot folkgrupp-medaljen, som hon fått av Dalén.

För fyra år sedan kunde det här varit paneldeltagarna på ett näringslivsseminarium från tankesmedjan Den nya välfärden. Men sedan dess har det skett en radikalisering med rasande fart högerut

Temat för alternativa bokmässan var yttrandefrihet. Paneldeltagarna var överens om det största hotet: att bli avstängda från Youtube, den viktigaste spridningskanalen för de deltagande tevesatsningarna Swebbtv, Palestra Media, och Exakt24. Däremot konstaterade författarpanelen att bokutgivning var en säker kanal. Det var enkelt att starta egna förlag och få ut sina alster till de stora bokdistributörerna på nätet, som aldrig stoppade titlar eller skyggade ämnen, och därigenom gå runt de refuserande förlagen.


Arrangören för mässan kallar sig Education4Future, en parafras på Greta Thunbergs Fridays4Future – men med gamla klimatförnekare istället för klimatungdomar. Mässans samtal hade teman som ”Före detta etablissemangskändisar som bytt sida”, ”Tunga profiler i alternativmedia” och ”Företagare för yttrandefrihet”.

På scenen radades den upp, den kändisskara alternativmedierna lyckats samla på sig: Katerina Janouch inledningstalade, relationscoachen Lennart Matikainen samtalade med före detta polisen Peter Springare. Runar Sögaard livade upp som nationell ståupp-predikant. Entreprenören Arne Weinz, docent Jan Tullberg och industrimannen Karl Hedin gav alla sina historier om hur utsatta de blivit av ”regimen”.

För fyra år sedan kunde det här varit paneldeltagarna på ett näringslivsseminarium från tankesmedjan Den nya välfärden. Men sedan dess har det skett en radikalisering med rasande fart högerut. Idag är det här skaran talare som Sverigedemokraterna inte skulle ta i ens med tång.


Nu stod de kända namnen i samma paneler som representanter för högerextrema Logik förlag, konspirationssajten Newsvoice, Granskning Sverige och altrightpodden Vita Pillret. Brokigt och extremt, men ändå hettade det aldrig till i något samtal. Alla var rörande överens om att de etablerade medierna är döende och nu är det alternativmediernas tid att ta dess plats. Tills den gamla Avpixlatredaktören Mats Dagerlind fick ordet och konstaterade med bitter ton att hotet nu inte var att stängas ute, utan att de etablerade media tog över alla deras åsikter.

Det Avpixlat i motvind sade för tio år sen kan Ivar Arpi nu riskfritt skriva i Svenska Dagbladet eller Anna Dahlberg i Expressen. Vad är då ens poängen med att läsa alternativmedier längre, menade Dagerlind uppgivet. Från att alltid varit utspottade håller de nu på att bli uppätna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.