Medierna har själva satt sig på Facebooks potta

Ansvaret för att sprida nyheter ligger på dem – inte på sociala medier-jätten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det är inte Mark Zuckerberg och hans Facebooks fel att medier och myndigheter har gjort sig beroende av företaget, skriver Göran Sommardal.
Foto: Trent Nelson / TT NYHETSBYRÅN
Det är inte Mark Zuckerberg och hans Facebooks fel att medier och myndigheter har gjort sig beroende av företaget, skriver Göran Sommardal.

KULTUR

”Den som är satt i skuld är icke fri.”

Är det inte hög tid att komplettera Göran Perssons legendariska motto för saneringen av statsfinanserna med en digital motsvarighet:

”Den som sitter på Facebooks potta kommer inte att få skita i fred.”

När Karin Petterssondenna tidnings nätsida skriver om Facebooks agerande i Australien, att blockera inte bara allt nyhetsmaterial utan också tillgången till en rad offentliga myndigheters hemsidor och informationssajter, så beskriver hon det som en ohållbar situation, men hon vägrar ta tjuren vid hornen.

Det är ju inte Facebook som i första hand är oansvarigt, det är medierna och myndigheterna som har överlåtit publiceringsmakten av det egna materialet och informationen till en kommersiell aktör. Det är denna brist på demokratiskt ansvar och strategisk framförhållning som är utan rim och reson, och framför allt: eftertanke.

Och då menar jag inte att svenska mediemakthavare inte beklagar sig, det gör de hela tiden, vilket gör samtalet desto mer förvirrande och självdestruktivt, eftersom man i slutändan ändå vägrar att ta strategiska beslut. 

Och det är ju medierna (och myndigheterna) som måste ta ansvar. Avbryta det ojämlika samarbetet, bygga upp en egen digital offentlighet, bli självständiga.

En gång fanns det ett val. Public service hade kunnat göra det självklara valet att inte otillbörligt gynna Facebook, vilket man fortsatt med i kraft av det prejudicerande direktörsbeslutet av Granskningsnämnden för radio och tv (2008-05-06), ett av myndighetens ömkligaste och juridiskt mest tomhuvade beslut. Det ledde till att man gynnar den största och rikaste börsaktören på nätmarknaden på exakt det vis som gagnar den mest – genom att rekommendera den och välkomna nya användare – och därmed ytterligare hjälper Facebook att stärka sin dominerande monopolställning. Att detta inte vore ett otillbörligt gynnande därför att det också gynnade det egna företaget är en illaluktande tankefigur som liknar en utvidgad statsnytta.

Nu ser jag att UR i sin absoluta nätnaivism propagerar för Facebook. l programmet Seniorsurfarna, uppmanar man kända pensionärer att komma med på Facebook, utan varje form av kritiskt förhållningssätt. Public service fortsätter att gynna och göda, och gulla. Att man sedan, rutinerat, ger plats åt Facebook-kritik, framstår mest som hycklarens grädde på det faktiska moset.  

I stället för att i de sociala mediernas begynnelse ha betraktat Facebook som en behändig hjälpgumma hade man behövt anlägga ett strategiskt perspektiv på en självklart farlig kommersiell konkurrent. Då kunde detta dilemma ha undvikits.

Och publiceringsmakten är ju inte den enda prekära frågan. Beskattningsfrågan och annonsintäkterna är ju kanske lika viktiga. För varje år förlorar traditionella medier alltmer till nätjättarna. En siffra från Mediestudier visar att bara på ett år, mellan 2014 och 2015, minskade annonsintäkterna till nyhetsjournalistik med 650 miljoner kronor. Det är över hundra miljoner mer än hela det årliga presstödet. Och tendensen håller i sig. I siffror betraktat har det gått så långt att man ser det statliga mediestödet som en indirekt kompensation för det inhemska reklambortfallet till Facebook och Google.

Då har vi ändå inte kommit till de illavarslande politiska aspekterna av Facebook (och de andra nätjättarna), som Carl-Gustaf Lindén belyser i sin väldokumenterade studie från 2020: Silicon Valley och makten över medierna

Ingen vill ta i den heta potatisen.

Det finns andra gamla ordspråk man kan ta till, men ett i alla fall säkert: Den som sitter på Facebooks potta kommer inte att få skita i fred.


Tidigare felaktiga uppgifter om SVT har rättats

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.