Nykoloniala idéer om flyktingar fungerar inte

Afrikanska Unionen protesterar mot det danska förslaget

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Främlingsfientligt och fullständigt oacceptabelt”.

Så beskrev Afrikanska Unionen i ett uttalande i måndags den danska regeringens idé om att flyktingar som anländer till gränsen ska få sina prövningar i Afrika. De som får asyl ska föras till FN:s flyktingläger. Ingen ska släppas in i Danmark.

”Afrikanska Unionen fördömer på starkast möjliga sätt den danska utlänningslagen” heter det vidare, samtidigt som man påpekar att den fattiga världen redan tar ansvar för 85 procent av världens flyktingar.


Det finns ingen anledning att vara överraskad över den afrikanska hållningen. EU och FN har redan protesterat. Och redan när EU-kommissionen för några år sedan lanserade den mindre omfattande idén att asylpröva personer man räddat på internationell vatten utanför unionen sa AU nej. Inget land är redo att omvandla sig till ett flyktingläger och i det afrikanska fallet tillkommer en kolonial dimension när påbudet kommer från den rika världen. AU uppfattar, skriver man, sådana försök som en ”utvidgning av deras kontroll över afrikanska stränder”.

Det är ett sätt att säga nykolonialism.


Det som är uppseendeväckande är därför två saker.

Det tillhör inte vanligheten stater emellan att kalla varandra främlingsfientliga. Det visar hur allvarligt AU ser på saken att man låser sig i en position man sedan knappast kan backa ur.

Den danska regeringen verkar inte heller ha förankrat sin idé överhuvudtaget.

Men kanske var det kalkylen? Genom att lägga fram en lag som landets rasister jublar över, men i vetskap om att den aldrig behöver genomföras, kan man äta den opinionsmässiga kakan på hemmaplan, men slippa bli betraktad som en pariastat i resten av världen.


Det totala avvisandet från afrikansk sida borde döda också den interna konflikten i den svenska socialdemokratin.

Medan regeringen tagit avstånd från idén om att outsourca asylprocessen, har partiets ideologer kring tankesmedjan Tiden flirtat med tanken. För ett år sedan man ett system som liknar det danska: nya ”Turkiet-avtal”, där asylsökande skulle deporteras från Sverige till länder i närheten av konfliktzonerna i utbyte mot fler kvotflyktingar.

Och när den danske migrationsministern i våras försvarade sin idé i svensk TV, fick han beröm av Tiden-redaktören Payam Moula.

De borde tystna nu.

Inte för bara för att slippa trista beteckningar som främlingsfientlig och nykolonial, utan också för att idéerna helt enkelt inte går att genomföra.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.