ÅSIKT

Han fick det svåra att se så enkelt ut

Karin Magnusson om kollegan John Chrispinsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Rolf Petterson
Den mångsidiga programledaren John Chrispinsson var alltid noga påläst, men aldrig i behov av att visa det. 
KULTUR

Vi sprang på varandra i svängdörrarna på radiohuset en dag, John Chrispinsson och jag. Det var 1995 och jag hade just varit med och startat ett nytt kulturprogram i P3 som hette ”Flipper”. Han sa att han hade lyssnat på programmet och att han tyckte om det. Sedan lade han till ett men.

– Ibland upptäcker ni Amerika en gång till.

Det är ord jag fortfarande bär med mig, varje gång jag sitter med ett nytt uppdrag så ringer hans ord i öronen. Upptäcker jag Amerika igen? Är det kört, borde jag ansträngt mig ännu hårdare för att hitta en egen och bättre och mer unik vinkel? Hans insiktsfulla men lärde mig också en annan sak, att man kan framföra kritik på ett civiliserat vis.

För sådan var Chrispinsson, en mycket vänlig och lärd person och en av Sveriges bästa programledare. Han ägde den avgörande egenskapen att få det svåra att se enkelt och ledigt ut, alltid noga påläst men aldrig i behov av att visa det i långa och duktiga frågor. Han var orädd, hans intervjuer blev alltid intressanta och hans referat och kommentarer under olika kungliga happenings blev aldrig påträngande eller intima.

Jag kände inte John privat, men jag föreställer mig att han var den ultimata cocktailgästen. Artig, varm, stilig, intresserad, både bildad och allmänbildad.

Det var de här egenskaperna som gjorde honom extremt mångsidig. Han rörde sig elegant från genombrottet med Radio Stockholm över P1:s olika samhälls- och historiska program till morgonsoffor, valsatsningar, Nobelsändningar och kungakarameller. En författare av flera historiska böcker och en man som alltid kändes modern.

För den breda publiken blev han ett känt ansikte med ”Svepet”, SVT:s stora fredags­underhållning som gick under ett par år i slutet av 80-talet. Det var ett program som gav kropp och puls åt den storstad jag förtvivlat längtade efter, 18 år gammal och fast i småstaden. 

Chrispinsson rörde sig världsvant mellan sorlande barbord, dök ner bland gäster och intervjuade samtidens högdjur och retade upp Jan Guillou så till den milda grad att han lämnade intervjun i direktsändning. The mother of alla snackisar, på löpsedlarna i dagar.

John Chrispinssons sorti skedde alldeles för tidigt, men det är så här jag tänker mig att hans vandring fortsätter. Värdig, vänlig, nyfiken och ständigt på väg.

Karin Magnusson
Programledare på SVT

ARTIKELN HANDLAR OM