Danskarna som vill ta över poddvärlden

Med innehåll och ny ersättningsmodell siktar Podimo mot stjärnorna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

De senaste åren har poddlyssnandet till stora delar förändrats. Nya aktörer som Spotify, Netflix och Youtube har fångat upp stora delar av de nytillkomna lyssnarna och börjat utmana de traditionella poddplattformarna. Det har öppnat för en mer flytande marknad, där lyssnaren i högre grad söker sig till innehållet snarare än tvärtom.

Här i Sverige har appar som PodMe, Naudio och Aftonbladet tagit upp kampen mot framför allt Spotify om att erbjuda premiuminnehåll exklusivt på sin egen plattform. Internationellt har appar som Stitcher och svenska Acast gjort det länge men ännu har ingen global aktör helt och hållet gjort det här segmentet till sitt. Spotify har ambitionen men haft strategin att i första hand ta redan befintliga, populära poddar (som Joe Rogen) och göra dem exklusiva, bland alla sina musiklistor.

Men nu verkar den första riktiga satsningen komma – från Danmark.

Podd- och ljudboksplattformen Podimo startade så sent som 2019 men har redan bankat ner rejäla revirpinnar på den danska poddmarken. Över 100 000 prenumeranter bara i hemlandet och en intressant ”freemiummodell” har väckt intresse bland investerare på jakt efter nya digitala landvinningar. Under 2021 har företaget tagit in närmare en miljard kronor i nytt kapital och siktet är tydligt inställt: att ta premiummarknaden i Nordamerika.

Det är inte bara marknadsföring och köp av starkt innehåll som ska lyfta Podimo över de trösklar som liknande satsningar, som Luminary och Himalaya, snubblat på. Med en ersättningsmodell där du som prenumerant har tillgång till allt innehåll, men dina pengar går till de poddar du faktiskt lyssnar mest på, hoppas ägarna att poddproducenter ska peka både sitt öppna och låsta innehåll mot just Podimo.

Redan i dag finns Podimo i en rad europeiska och sydamerikanska marknader men det är den amerikanska som är själva VM-titeln. Om den blir dansk återstår att se.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ämnen i artikeln