Kultur

Svenska Pen och Natofrågan går inte ihop

Olyckligt att Jesper Bengtsson kan överse med det demokratiska underskottet i Turkiet

Av: 

Olle Svenning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen, är också ledarskribent på Dagens Arena. Det är olyckligt att han ”helt utan mandat från Pens medlemmar, agiterar för svenskt medlemskap i Nato utan att med ett ord nämna Turkiet och dess hot mot demokrati och kulturliv och massarresteringar av journalister”, skriver Olle Svenning.
Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen, är också ledarskribent på Dagens Arena. Det är olyckligt att han ”helt utan mandat från Pens medlemmar, agiterar för svenskt medlemskap i Nato utan att med ett ord nämna Turkiet och dess hot mot demokrati och kulturliv och massarresteringar av journalister”, skriver Olle Svenning.

KULTUR

Ett dygn efter jublet och hejarklacksjournalistiken över att alliansfriheten avskaffats, fastställs det demokratiska priset för svenskt medlemskap i Nato.

Sverige tillåts inte bli upptaget och erkänt av militäralliansen Nato med mindre än att kritiken mot Turkiets diktatoriska regering upphör. Bland annat krävs att den svenska regeringen ska upphäva vapenembargot mot den turkiska militärapparaten, som styckar det sönderfallande Libyen och bedriver blodiga krig i Kaukasien och Syrien.

Erdogans auktoritära styre kräver också att Sverige ska fördöma oppositionella rörelser, bland dem de som tappert bekämpat islamistiska terrororganisationer. De oppositionella som flytt till Sverige undan det diktatoriska Erdogan-styret måste lämnas ut.


De som deporteras kommer därefter att likt 50 000 andra regeringskritiker kastas i fängelse. För att göra villkoren i Turkiet än tydligare: tiotusentals oppositionella har rensats ut från skolor och administration. Arbetslöshet, förföljelse och fattigdom väntar.

Den svenska regeringen lovar nu att med välvilja förhandla med Erdogan och skulle det inte lyckas så överlåter Magdalena Andersson åt Joe Biden att besluta om Sveriges relationer till Turkiet. Utrikesminister Ann Linde försäkrar att hon ska fördjupa samtalen med den turkiske utrikesministern, känd för systematiskt valfusk och dessutom för att vara en varm vän av talibanstyret i Afghanistan.


Det alliansfria Sverige har i decennier fördömt Turkiet för dess brott mot demokratins principer. Nu plötsligt ska Turkiet behandlas med silkesvantar, skriver Eric Rosén här i Aftonbladet.

Natomedlemskapet gör frågor om mänskliga fri- och rättigheter förhandlingsbara.

Som Anders Q Björkman sammanfattar i en skarpt kritisk krönika i Svenska Dagbladet, den svenska anpassningen till Erdogan har redan inletts. ”Vad ska vi kohandla bort?”


Svenska Pen har spelat en särskilt hedersam roll i skyddet av förföljda författare och rätten till yttrandefrihet.

Mot den bakgrunden är det mycket olyckligt att Svenska Pens nuvarande ordförande Jesper Bengtsson i ledartexter (Dagens Arena), helt utan mandat från Pens medlemmar, agiterar för svenskt medlemskap i Nato utan att med ett ord nämna Turkiet och dess hot mot demokrati och kulturliv och massarresteringar av journalister.

Man kan tillhöra Pen utan att nödvändigtvis vara medlem i dess svenska filial. Det går bra att betala avgiften till Internationella Pen, som står utanför Nato.

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Nato räcker inte för att skapa säkerhet i Europa

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Pen

Nato

Utrikespolitik

Turkiet

Dagens Arena