Kultur

Man kan inte älska alla som behöver ens stöd

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

För omvärlden måste svenska medier framstå som provinsiella töntar. Här skriver vi om fallet Assange som gäller det vår nationella heder; en våldtäktsman som försökt springa ifrån den svenska rättvisan. Utlämna Assange till Sverige!

Assanges avgörande misstag var att han obstruerade polisförhör 2010 och i stället drog till London. Knallade han in på en svensk polisstation skulle han utlämnas till USA, menade han. Den svenska åklagaren, å andra sidan, vägrade att förhöra honom i Storbritannien. Typiskt nog har orsaken, som The Guardian avslöjat, knappt uppmärksammats här: brittiska myndigheter ville att Sverige skulle dra ut på ärendet, troligen för att britterna skulle ge USA tid att förbereda ett åtal. Den svenska åklagarens skandalösa agerande visar att man inte kan lita på Sverige när husbonden vill något.

För amerikanska medier handlar fallet Assange inte om Sveriges äldsta Metoo-ärende. De är inte heller så historielösa att de påstår att det primärt rör Mueller-rapporten. Saken gäller att mannen skadat amerikanska intressen. Wikileaks avslöjade vad USA gjorde mot civila i Irak. Filmen där amerikanska soldater mejar ner en helt vanlig familj i en bil, är barbariets ikonografi. (Det kriget har fel förövare, det var inte Putin som vred hela millenniet i fel riktning, därför har vi nästan glömt bort allt.)

Chelsea Manning, som påstås vara läckan till bilmassakern, släpptes fri 17 maj 2017. Två dagar senare lade den svenska åklagaren ner åtalet mot Assange. Frågan är nu hur UD ska agera kring den gripne svensken i Ecuador. Mycket avgörs av hur svenska publicister ställer sig i detta politiska ärende. Svensk utrikespolitik och svensk liberal media lever i symbios.

I skrivande stund måste man gå utomlands om man vill ha några publicistiska åsikter om fallet Assange. I amerikansk och brittisk press höjs rösterna försvar för pressfriheten. Där fattar man hur staten och dess politiska representanter åsidosätter rättssäkerheten och pressfriheten.

I USA försöker de konservativa piska in Wikileaks i ”fake news”-facket. Det är inte helt lätt att få med sig alla på det eftersom Wikileaks är en symbol för dem som avslöjar sådant som traditionella medier misslyckats eller avstått från att ta reda på.

Man kan inte älska alla som behöver ens hjälp. Fallet Assange är en principfråga som handlar om värden som inte går att kompromissa med. Labour, just nu Europas radikalaste parti, motsätter sig utlämning. Det borde alla göra för att de så kallade liberala grundpelarna inte placeras i myternas Pantheon. Hur svårt ska det vara?

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Julian Assange har gripits i London

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Julian Assange

USA