ÅSIKT

Stor debut om liten stad

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Johan Nilsson är född 1964 och uppväxt i Fristad utanför Borås. Numera bor han i Göteborg. ”Två sjöar” är Johan Nilssons romandebut, tidigare har han gett ut pappaboken ”Koka makaroner”.
KULTUR

Det går an, Kvartetten som sprängdes, Två sjöar. Det är kanske en halsbrytande sammanställning, men gemensamt för romanerna är att de ur västgötskt småstadsperspektiv pejlar in överraskande mycket av samtida stämningar och samhälleliga kärnfrågor. Samtidigt kan den som så vill läsa alla tre som rena kärleksromaner.

Johan Nilssons Två sjöar utspelas på 80- och 90-talen i den lilla västgötastaden Granbacka, med drag av kanske Falköping eller Lidköping. Steffe, som berättar i jagform, är född i slutet av 60-talet, son till stadens kommunalråd, spelar badminton, jobbar på ett äldreboende och trivs i stan, även när kompisarna flyttar ut. Men hans liv står stilla från början och han förstår inte att ta fatt på de chanser han får. Särskilt inte när det handlar om kärlek. Två sjöar är något så originellt som en negativ kärleksroman, kärleken brinner i kraft av sin frånvaro. Det sorgliga slutet är starkt uppbyggt och accentuerar romanens annars aningen dolda kärlekstema.

Men Johan Nilsson kan också så mycket annat. Här finns ett mycket fint porträtt av kommunens ”starke man”, van från 60- och 70-talen att det självklart är kommunen som har samhällets ledande roll och som därför står handfallen inför den marknadens usurpation av makten som följt sedan dess. Johan Nilsson fastnar inte i ytliga ironier om socialdemokratiska pampfasoner utan använder det känsliga, nästan ömsinta porträttet av den här mannen till att koncentrerat fånga in den politiska utvecklingen i Sverige.

Johan Nilsson kan också med idrottspsykologisk ackuratess starkt engagera läsaren i något så föga rafflande som badmintonmatcher i division två Västra Götaland. Och han kan skildra små barn med insikt och respekt. Språket är visserligen konstlöst, men exakt och funktionellt.

Ja, detta är en riktigt bra debutroman, innehållande också ett litet detektiviskt tema, en sadistisk maoists mystiska död, vars förklaring innebär avslöjandet av dolda tragedier.

Det är märkvärdigt vad det finns mycket att hämta i Västergötlands många små städer.

Lennart Bromander