ÅSIKT

ETT MÖTE I KUWAIT

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

- Mina barn tycker om att köra i öknen, säger herr M.

Han pekar på en amfibiebil med åtta hjul, ganska liten och kompakt, som driver på alla hjulen.

- En dag när vi var på utflykt fångade vi två giftormar. Barnen sa: Snälla pappa, vi använder ändå inte poolen så mycket. Kan vi inte tömma den och ha ormarna där? Så jag lät tömma den, och sedan hällde vi en massa sand på botten. Där är ormarna nu. Vi brukar ge dem en fågel var i veckan.

Herr M svänger runt på parkeringen med sin Hummer, en ombyggd terränggående bil, inköpt från amerikanska armén efter förra Gulfkriget.

Den är otroligt stark, säger han, men bullrar ganska mycket. Motorn är så stor att den tränger in i förarhytten och tränger ut föraren till vänster och passageraren till höger.

Det blir varmt från motorn.

- Där, säger herr M, är min Porsche. Och där står min Rolls-Royce. Men jag använder den inte så mycket.

Han kör ut på motortrafikleden. Hummern brummar fram, otroligt bred, och precis som motorn tränger ut dem som sitter inne i bilen tränger bilen den övriga trafiken åt sidorna. Bäst att inte komma för nära!

Härom dagen körde några vårdslösa ungdomar på herr M:s Hummer. Den var parkerad. Han kunde konstatera att ungdomarnas bil blev totalt kvaddad medan Hummern bara uppvisade smärre skrapmärken på kofångaren.

Herr M kommer från Basra i södra Irak men har levt större delen av sitt vuxna liv i Kuwait. Det har inget med politik att göra. Herr M är affärsman och har inga planer på att flytta tillbaka till Basra ens om Saddam Hussein försvinner. Men han skulle gärna vilja besöka sina släktingar i Irak. Dem har han inte sett sedan 1989.

- Två dagar. Mer än så bör det inte ta amerikanerna att klå Saddam. Men jag undrar vad som sker om Saddam bjuder in amerikanerna och säger: Var så goda, ta oljan, ta hela landet, bara jag får sitta kvar.

Vid sidan av vägen ligger en Ford Crown Victoria med motorhuven öppen och tillknycklad. Herr M kastar en blick på bilen.

- Vi har det bra här, säger han. Den kungliga familjen är väldigt generös. Och tänk, irakierna skulle också kunna ha det så här bra.

Hans Nokia plingar en glad trudelutt och han svarar skrikande ty han har sidorutan nervevad; han skriker och skriker i telefonen, han har en ny affär på gång. Sedan stänger han av telefonen och lägger den åt sidan.

- Man säger att Rolls-Royce-motorerna inte klarar sommarvärmen. Men det är inte det som är problemet. Problemet är att vi låter indierna och pakistanierna sitta vid ratten. De ... kör slut på motorerna.

Han tar av mot det område i Kuwait City som med god vilja kan kallas centrum. Staden är utspridd som en amerikansk förort, med shoppinggallerior, McDonalds, Kentucky Fried Chicken, Fridays och Starbucks-kaféer längs de breda genomfartslederna.

- Så jag bytte motor, säger herr M. Jag har en Nissan under huven men det ser ju ingen.

Peter Kadhammar