ÅSIKT

Tröstlöst att bli klickis

Samtiden visar sina värsta sidor

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avKristoffer Bergström

KULTUR

Chum är engelska för stinkande fiskrester. De kastas i vattnet för att locka större fiskar och reta deras instinkter att äta. En chumbox är följaktligen buren du förvarar klägget i.

Men chumbox är också ett paket med rubriker som leder till tvivelaktiga artiklar. Du finner dem i botten av respekterade sajter, främst amerikanska, med sina lockrop om killen som lärde sig ett nytt språk på fyra dagar, tjejen som magrade fyrtio kilo och kändisarna som egentligen är homo/sektmedlemmar/utomjordingar.

Harmlöst, kan man tycka.

Det gjorde amerikanen Matt Logelin också, tills hans livstrauma blev ett återkommande inslag i slaskhinkarna. I podden Reply All #123 An Ad for the Worst Day of Your Life berättar Matt om det tröstlösa i att bli en klickis.

2008 dog hans fru Liz dagen efter att hon fött dem en dotter. Kvar blev en förkrossad man utan några anhöriga i närheten. För att försäkra familjen att han orkade med vårdnaden skrev han ner de dagliga göromålen, som korthuggna dikter, i en blogg.

Med tiden fann utomstående den plågade pappan, populariteten växte och ett par pratshower ringde.

Men det var alltså flera år sedan. Så varför sprids bilder på Matt och Liz 2018? Hur uppkommer de nya vinklarna, vem nosar upp uppföljningarna, vem muterar och trissar rubrikorden varje vecka när historien är gammal?

Podcasten åtar sig att hjälpa Matt att slippa se tragedin utnyttjad i någon annans pengajakt. De hamnar i en virvel av pseudonymer, mätverktyg och företag med namn som ska likna Buzzfeed. En av männen som skär guld med täljkniv säger att hans företag ger 20 miljarder rekommendationer om dagen.

Likt andra sansade personer har jag lovat att inte avsky min samtid. Dåtiden hade sitt förtryck, framtiden har sina smältande isar, så nog vore det självgott att peka ut just 2018 som särskilt hemskt.

Vi jordbor har det okej nu. Bättre än förr. Sjukdomarna minskar, livslängden ökar, fattigdomen sjunker. Det är viktigt att påminna dig om när du lyssnar på ”Reply All”, för det senaste avsnittet kommer få det att svida under huden.

Fy fan, samtiden, vill man väsa. Fy fan, skärp dig.

ARTIKELN HANDLAR OM