ÅSIKT

Att ha rätt hjälper inte om ingen blir övertygad

Marika Lindgren Åsbrink svarar Petter Larsson om migrationsdebatten

Marika Lindgren Åsbrink, LO.
KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

REPLIK Petter Larsson avslutar sin artikel om migrationsfrågan (Aftonbladet 6 juni) med en ­uppräkning av vad han sakligt sett tycker: Han är inte för en fri ­invandring, de som fått avslag bör lämna ­landet, arbetskrafts­invandringen bör vara reglerad och staten har rätt till tvångs­deporteringar. Detta beskriver på många sätt även min position i migrationspolitiken. 

Ändå exemplifierar Larsson med mig när han målar upp sin motståndare. Varför?

Petter Larsson förklarar att ­Europa har en fruktansvärd ­rasistisk historia, att SD skapar befogad rädsla hos människor och att invandringsfrågan handlar om verkliga människor. Allt detta skriver jag under på, och därför har jag aldrig påstått att migrationsfrågan ”är en fråga som alla andra”. Det tycker jag ­inte. Däremot tycker jag att man måste kunna tala sakligt om just de målkonflikter Larsson själv beskriver.

Larsson tycks tro att jag inte är rädd. Det är ett allvarligt missförstånd som också gör mig nedslagen. Jag är livrädd för de politiska beslut som kommer att följa om SD får ökat inflytande. Jag är livrädd för alla de människor som kommer att drabbas, för demokratin som kommer att beskäras, för de anständighetens värden som hotas. Höstens val är på många sätt ett ödesval. Att leva med den nedräkningen kliar i kroppen.

Där jag och Larsson skiljer oss åt är i frågan om metod. Hur förhindrar vi att SD får detta ödesdigra inflytande? Jag tror inte tricket är att skriva kultursides­artiklar som utgår från att erfarenheten av att ha slagits med, älskat och arbetat med personer med invandrarbakgrund är ovanlig. Det Petter Larsson skriver är sant men DET HJÄLPER INTE. Det övertygar exakt ingen av dem som funderar på att rösta SD. 

Känslan är grunden i min politiska övertygelse. Men grunden i demokratin är denna; för att vinna makt måste du övertyga andra. Kanske även sådana som har värderingar du inte gillar. Det spelar ingen roll om du har rätt om du inte får rätt. Och för att övertyga behövs både förnuft och känsla.

Marika Lindgren Åsbrink

Utredare, LO

ARTIKELN HANDLAR OM