Jazz man blir kär i

Av: Mikael Strömberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tyska bolaget ACT satsar stort på svenska artister

Rigmor Gustafsson, jazzsångerska.
Rigmor Gustafsson, jazzsångerska.

MUSIK Bättre än så här blir inte jazz med rötter i traditionen. Tyska skivbolaget ACT satsar gärna på svenska artister som Nils Landgren, Rigmor Gustafsson, Ulf Wakenius, Viktoria Tolstoy och Jonas Knutsson.

Varför? Kanske för att skandinavisk jazz sällan erbjuder några överdrifter. Det låter jazz! ACT är dessutom läckra skivor med enhetlig design - även ljudmässigt. Ungefär som hos ett annat tyskt bolag, ECM, går det att skönja en särskild ACT-estetik och att albumidén får styra valet av låtar.

Sångerskan Rigmor Gustafsson är en typisk ACT:are. Lite sval och anspråkslös, men med en tydligt profilerad röst som tar exakt den plats den kräver i hennes egna låtar.

På nya cd:n When you make me smile (ACT 9728-2), uppbackad av Dalasinfoniettan, hamnar lyssnaren i en genommusikalisk miljö, rätt in i musiken. Det är lätt att bli kär i varje ton. För det finns inget manér i Rigmor Gustafssons röst.

Inledningsspåret Call me lonely är en pärla. Liksom avslutande Hymn. Och förstås Let it go tillsammans med Eagle-Eye Cherry. Spänningen dem emellan är ovanligt lyckad. Rätt inramning.

I regionsammanslagningar och portföljmodellers tid kan det ibland vara knepigt att hitta arbetsuppgifter för landets halvstora orkestrar. Dalasinfoniettan upplever en ny höst på detta vis, som storband!

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.