Kultur

Svenska småpartier 7: Direktdemokraterna

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Martin Aagård intervjuar de som kämpar för din röst

Direktdemokraterna är en färsk sammanslagning av tre partier som alla har direktdemokrati på agendan. En idé som funnits i svensk politik sedan Telefonpartiet grundades 1990. Pressansvarig heter Thomas Larsson.

Hur fungerar direktdemokrati?

– Om vi blir invalda i riksdagen lägger vi upp alla frågor på internet, sen får man rösta ja eller nej. Men det funkar även åt andra hållet. Folk ska komma med förslag och om tillräckligt många stödjer dem gör vi en riktig motion.

Har det prövats i verkligheten?

– Ja, i Vallentuna fullmäktige i 10 år. Många beslut har fattats på detta sätt bland annat i Sydamerika och Kalifornien. Men begreppet är bredare än så. Lagen om folkinitiativ 2011 är ett exempel. Och ECI – European citizen initiative.

Gynnar inte ert system extremt pålästa medborgare?

– Vårt system bygger på något vi kallar ”flytande demokrati”. Man delegerar sina röster i frågor man inte kan sätta sig in i. Till exempel kan Naturskyddsföreningen rösta åt en i miljöfrågor, men när man har frågor som man engagerar sig i ska man kunna rösta direkt.

Ska även budgetarbetet direktdemokratiseras?

– Allt ska bli transparent. Information som politikerna har när de fattar beslut ska vara tillgänglig för allmänheten. Media blir allt mer styrt av lobbyism och pr så det som verkligen behövs är en stor neutral mediekanal som sprider dessa fakta så folk blir ­insatta.

En stor neutral mediekanal?

– I praktiken en redaktion som lägger ut alla politiska frågor på ett neutralt sätt. Ingen gör det i dag vill jag påstå.  Där kan du jobba sen.

Tack. Bra med en backup-plan i dessa dåliga ­medietider.

– Vi måste omdefiniera politikerrollen. Vi vill att politiker ska bli mer av informatörer. De har till uppgift att få folk att förstå dem. Det är vetenskapligt belagt. Ju fler som är inblandade desto bättre blir det.

Kan man vara säker på att ens åsikter inte hackas?

– Vi diskuterar det jättemycket och det finns tekniska lösningar på problemet. Men jag är inte it-ansvarig och kan inte svara på hur det funkar.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!