Munkavle i Åtgärdslandet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

"Arbetsförmedlingen hotade
med indragen dagersättning"

Då och då, fast sällan, går yttrandefrihetsdebatten bortom de liberala ramarna och uppmärksammar att hundratusentals människor håller tyst om missförhållanden av rädsla för att bli av med jobbet. Men om du tycker att yttrandefriheten är dålig på arbetsplatserna, har du aldrig varit på en arbetsmarknadsåtgärd.

Den 8 februari intervjuade Östnytt Hans Johlgren, Fas 3-are. Han har nu varit tre månader utan försörjning, sedan han var i tv förra gången. Då blev han samtidigt polisanmäld (utredningen lades ned direkt) och utkastad ur jobb- och utvecklingsgarantin efter att ha gått ut offentligt med kritik mot företaget Personalstrategernas nonsenssysselsättning.

Han ångrar sig fortfarande inte, sade han. Någon måste säga ifrån och då var det lika bra att han som ändå snart ska pensioneras tog på sig det.

Samma dag blev två andra Fas 3-deltagare avstängda från sina placeringar på Jobbfabriken i Malmö, efter att ha berättat för tidningen Efter Arbetet om sysslolösa dagar och underliga avtal hos denna framgångsrika åtgärdsentreprenör.

Förra veckan vittnade också Fas 3-sysselsatta i Norrköping om att Arbetsförmedlingen hotat med indragen dagersättning ifall de deltog i en demonstration mot åtgärden (ett tiotal människor genomförde manifestationen ändå). Den som ägnar tid åt politiska aktiviteter bedöms nämligen då inte Stå Till Arbetsmarknadens Förfogande.

”Yttrandefrihet är ett njutningsmedel för över- och medelklassen”, kommenterar Pentti Salmenranta, krönikör i Folkbladet och själv placerad i Fas 3.

Jon Weman

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.