ÅSIKT

Lönsamt att vara generös

Cecilia Djurberg har läst ny forskning om själviska människor

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personer som osjälviskt hjälper andra människor genom att exempelvis ägna sig åt välgörenhet får ett rikare liv, visar ny forskning.

avCecilia Djurberg

KULTUR

Att det är ädelt att vara osjälvisk och hjälpa andra människor är nog de flesta överens om. En ny tvärvetenskaplig studie bekräftar också att det finns en utbredd uppfattning om att rika människor tros ha blivit rika just för att de är giriga egoister. 

Denna myt krossas i Generosity Pays: Selfish people have fewer children and earn less money, en studie av forskare från Stockholms universitet och University of South Carolina, i samarbete med Institutet för framtidsstudier.


De kommer fram till att osjälviska personer, i bemärkelsen de som bryr sig om andras välfärd och exempelvis ägnar sig åt välgörenhet, tenderar att få rikare liv i form av både högre lön och fler barn.

Tidigare forskning har visat att osjälviska människor är lyckligare och har godare sociala relationer. Nu har alltså sambanden mellan själviskhet och inkomst samt antal barn undersökts.

Forskarna har bland annat ställt frågor om attityder och beteenden och analyserat fyra stora europeiska och amerikanska databaser som mäter inkomst och barnafödande.

Värt att notera är att det inte är de allra mest osjälviska, utan de måttligt osjälviska som tenderar att få de högsta lönerna. 
Forskarna sammanfattar sin rapport, som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology, med att påpeka det paradoxala: ”om folk bara förstod att osjälviskt beteende lönade sig, skulle själviska människor förmodligen ägna sig mer åt detta av egoistiska anledningar”.

ARTIKELN HANDLAR OM