ÅSIKT

M låter SD löpa amok i Hörby

Petter Larsson om att Sverigedemokraternas Stefan Borg blir ordförande i kommunstyrelsen i Hörby

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
Stefan Borg (SD) får partiets första post som kommunstyrelsens ordförande.

avPetter Larsson

KULTUR

Man vill ha tiggeriförbud och placera flyktingar i husvagnar. Alla högstadielever ska drogtestas och samtliga ensamkommande flyktingbarn ska ålderstestas av kommunen.
Det är några av de förslag som Sverigedemokraterna i Hörby lanserat.


Nu tar SD makten för första gången i en svensk kommun, i allians med Moderaterna och SPI Välfärden.

Ordförande i kommunstyrelsen blir Stefan Borg, en man som inte skräder orden om hoten. ”Terrorn är här, i Hörby, där ingen kan gå över ett torg utan att riskera att bli sprängd i luften eller överkörd. Vi har bjudit in Mellanöstern, Nu får vi Mellanöstern”, skrev han på Facebook förra sommaren, ett symptomatiskt försök att skylla all kriminalitet på invandringen.


När kommunen hissade Pride-flaggor kopplade han samman det med ”nekrofiler, pedofiler koprofager, tidelagare – you name it!” Han förklarade sitt motstånd med att förtrycket av HBTQ-personer inte ens existerar: ”Som om det vore någon som ville exkludera homosexualitet eller HBTQ-människor från vårt samhälle. Jag anser inte att problemet finns till att börja med” (Skd 2 augusti 2017).

Lägg till underfinansierade budgetar och risken för tomma stolar, och allt är som vanligt i SD-världen.


Det avskräcker inte Hörby-moderaterna. SD vill ju sänka kommunalskatten och införa Lagen om Valfrihet, som ger privata företag rätt att konkurrera med kommunen om skattepengar.

Det är inte svårt att se det nya högerblockets konturer, där Moderaterna får fritt blås för sin ekonomiska politik och betalar med att låta SD löpa amok.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Hörby

Hbtq