Nödvändiga kampen mot aidspaniken är på liv och död

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Scen ur filmen ”United in Anger – a history of Act Up”.
Scen ur filmen ”United in Anger – a history of Act Up”.

DOKUMENTÄR Mark Lowe Fischers sista önskan var en öppen, politisk begravning som skulle äga rum på New Yorks gator där så många bröder redan dukat under. Det är tidigt 90-tal och begravningskortegens kista är insvept i ett lakan fullklottrat av krav på den likgiltige presidenten. Vännen Bob Rafskys röst intill kistan spricker av ilska när han uppmanar till fortsatt kamp. De svarta fläckarna på halsen visar hur kort tid han har kvar att leva.

Jim Hubbards dokumentär United in Anger – a history of Act Up är fylld av den här typen av storslagna, outhärdliga och livsavgörande bilder. Han tar oss med till de mytomspunna platserna för den gerillaaktivism som utövades av modiga människor under 80-talets aidspanik. Vi ser protesten i St Patricks Cathedral, där de alla lägger sig ner mitt under mässan, i protest mot kyrkans kondom­moralism, ”askaktionen” vid Vita huset där pojkvänner, föräldrar, älskarinnor talar och ropar ut sina älskades namn innan de sprider ­askan innanför presidentpalatsets gallerstaket.

Det är en nödvändig och unik samling bilder som skildrar hur feminister och afroamerikaner gjorde ­gemensam sak med döende bögar ur alla samhällsskikt för att utbyta strategier för fredligt motstånd och gatumobilisering. Det är en kamp på liv och död för att få tag på mediciner, ordna boende för hemlösa och ändra regler så att människor inte kastas ut från behandlingshem och sjukhus.

Kravet att minnas för att förstå fortsätter att göra sig påmint både i Sverige och USA.

Fotnot: United in Anger – a history of Act Up visas 20 januari på Bio Rio i Stockholm - efteråt följer samtal med regissören.

Anna-Maria Sörberg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.