Publicerad:
Uppdaterad:

Årets modigaste debattartikel

Av: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den moderna kommunismens förtyck kläs av i Göteborgs-Posten

I dagens Göteborgs-Posten (9 nov) skriver folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Jasenko Selimovic en av årets viktigaste debattartiklar. Jag uppmanar alla som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter att läsa den.

Det är förmodligen den modigaste artikel som någonsin skrivits om kommunismen och en text som kan utsätta författarna för stora risker.

Rubriken lyder: ”Vi måste prata om kommunismens brott och förtryck”. Och det gör de verkligen.

Jag kan inte låta bli att citera Selimovic och Ohlssons stenhårda kritik i sin helhet. Den riktar sig så klart mot det faktum att tjugo procent av jordens befolkning lever i en kommunistisk diktatur – Kina. Så här skriver de: ”1,5 miljarder människor lever i dag framförallt i Asien under kommunismens förtryckarsystem”.

Kortfattat, men oerhört modigt formulerat.

En mening som kommer att eka genom århundradena.

Det är sällsynt att någon så kraftfullt vågar ta avstånd från den stat som bedriver rovdrift på sin egen befolkning med hjälp av bland annat 10 000 svenska företag, varav 500 verkar på plats i denna kommunistiska diktatur. En stat där oliktänkande brutalt tystas och som Sverige stöttar med 50 miljarder kronor om året genom vår importindustri. Ett land som förenat roffarkapitalismens hänsynslöshet med realkommunismens åsiktsförtryck.

Ett land där fackliga rättigheter, fri journalistik och ett fritt internet inte tillåts existera. Ett system som upprätthålls med tortyr och dödsstraff.

Tack, Birgitta Ohlsson och Jasenko Selimovic för att ni vågar rikta denna intellektuellt hederliga kritik mot kommunismen. Äntligen vågar någon ta ställning mot denna gigantiska förtryckarapparat som förenat det sämsta av två världar.

Som vi alla vet är det känsligt att kritisera Kinas kommunistparti, inte mist för att det svenska näringslivet har så goda relationer till det.

Det är troligen därför Ohlsson och Selimovic ägnar större delen av sin artikel åt att kritisera Sovjetunionen som upphörde att existera 1991. Och att kritisera Aftonbladet Kultur.

När man skriver om kommunism måste man vara försiktig. Samizdat!

Återigen, tack Ohlsson och Selimovic – vi vet alla att er antikommunism är genuin och väldigt trovärdig. Att det just är kommunistiska stater ni med alla medel vill bekämpa och att det är demokrati och mänskliga rättigheter ni står upp för. Det är inte alls så att ni bara vill rikta småaktiga pikar mot de som råkat kritisera er i någon tidning och pompöst bekämpa stater som för länge sedan fallit.

Nej då.

Tack, ni modiga dissidenter i Folkpartiet.

Samizdat, på er.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Publicerad: