ÅSIKT

Neo-gammalt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Per Svensson.
KULTUR

■ ■Det finns borgare som ständigt tjatar om att "vänstern" eller "feministerna" anser att människor föds som "oskrivna blad" och att det inte finns några biologiska skillnader. Nu senast i magasinet Neo. Med hjälp av en hjärnforskare, en doktorand i nationalekonomi, en psykolog och en Per Svensson ska det bevisas att kvinnor och män är olika. Och hör och häpna: de lyckas.

Jag kan nu också själv, som vänstermänniska och feminist, intyga att de har rätt: det finns skillnader när det gäller bröst, muskelmassa, könshormoner, barnafödande, hjärnstorlekar och förmågan att föda barn. Precis som jag vet att det finns olika hudfärg, skallformer och näsor.

■ ■Och jag kan också intyga att vänstern/feminismen aldrig slagits mot dessa uppenbara fakta - vi frågar bara varför de ska påverka livsmöjligheterna.

De biologiska skillnaderna ska inte utgöra ett hinder för att få vissa jobb, gå på restaurang, välja plats på bussen eller utöva vissa idrotter. Det är så enkelt.

Det roliga - och skrämmande - är att borgarna har så förtvivlat svårt för detta, som vi brukar kalla jämlikhet. Deras värld är vi och dom - Per Svensson vill till exempel ha en piga som sköter hemmet så att han i lugn och ro kan resa utomlands och läsa fler böcker.

■ ■Därför antyder Neo att de som vill ha förändring är korkbollar, därför påstår man att vänstern inte ser att kvinnor och män är biologiskt olika.

Vad Neo inte ser är att de gör sig själva till åtlöje när de ägnar en hel tidskrift åt att "bevisa" något som vi andra, normalbegåvade, redan vet.

Pelle Andersson