Kultur

Hotad oas

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Rumänska kulturinstitutet hotas av nedläggning – staten vill ha större kontroll

FÖR SJÄLVSTÄNDIGT? Rumänska kulturinstitutet i Stockholm.
FÖR SJÄLVSTÄNDIGT? Rumänska kulturinstitutet i Stockholm.

I Gamla stan i Stockholm ligger Rumänska Kulturinstitutet. Dit kan vem som helst slinka in för en stunds klassisk musik, poesiuppläsning eller samtal om kultur och samhällsliv.

De vackra lokalerna bjuder en bred och mycket välbesökt verksamhet – jag har varit där flera gånger – vidöppen i sitt demokratiska sinne. En varmt välkomnande plats med stor integritet där det rumänska möter det svenska.

Denna unika oas har den rumänska regeringen nu förklarat vara ”dysfunktionell”. Man vill byta ut institutets ledning och styrelse och skapa en verksamhet som man själv kan kontrollera. Kultur­institutet, säger man, har skadat känslan av tillhörighet till nationen hos rumänerna utomlands. Man kräver en verksamhet som stärker den rumänska nationalismen.

Det låter som en återgång till tiden före berlinmurens fall, när kulturen bara ansågs ha ett värde om den gick att kontrollera av staten.

Kulturinstitutet har 17 filialer runt om i världen, som alla hotas av samma bannbulla. Protesterna har varit många, ett upprop har bland alla namn två Nobelpris­tagare: Tomas Tranströmer och Herta Müller.

Det slutgiltiga beslutet fattas av den rumänska författningsdom­stolen nu på torsdag. Måtte den ge prov på samma självständighet som genomsyrar Kulturinstitutet på Skeppsbrokajen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!