ÅSIKT

Att tänka på – uppe i det blå

Julserie - boktips till en blivande president

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Vad skulle vara mer passande läsning däruppe i ditt svarta Trumptorn än Phillip K Dicks Mannen i det höga slottet?

Science fiction-författaren Dick, som också skrev romanerna som sedermera blev Hollywoodfilmer som Blade runner, Total recall, och Minority report, slog igenom brett med The man in the high castle. En samtida men kontrafaktisk historia då den kom ut, 1962, om hur livet i Amerika kunde ha varit om Tyskland och fascismen vunnit andra världskriget.

Boken utspelar sig i San Francisco i ett delat USA där Japan ockuperat den västra delen. Affärslivet har tagits över av förmögna japaner, vars livsstil präglar de rika kvarteren. Amerikaner är arbetare och lägre tjänstemän, och rikshaspringare, uppassare och tjänstefolk, såna lågbetalda jobb som nu är förbehållna invandrare och andra mörkhyade.

Bland de invandrade japanerna är det mycket populärt – och ger status – att samla amerikana-souvenirer. Allt ifrån gamla Colt-revolvrar till Musse Pigg-klockor av plast säljs och köps till fantasipriser.

Bokens omvända ordning ger hisnande möjligheter att tänka över vad som är ”amerikanskt” och inte. Och vad som egentligen skulle kunna göra Amerika ”great again”. Sen 2015 finns den också som tv-serie.

ARTIKELN HANDLAR OM