ÅSIKT

Ministerns prop mot identitetspolitiken

Anna Andersson om en debattvänlig kulturproposition

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterade regeringens kulturarvsproposition i Ordenshuset på Skansen.
KULTUR

I går presenterade kulturminister Alice Bah Kuhnke regeringens kulturarvsproposition, som nu ska gå till lagrådet. Inte bara skedde det på Skansen, det rådde dessutom det svenskaste av väder: mulet och fyra plusgrader.
Tajmingen i att lägga fram en sådan proposition kan ingen klaga på. I somras debatterades ”svenska värderingar”, höstens argaste kulturdebatt var den om eventuell politisk styrning av våra museer, och just nu pågår nätstormar runt hur en lucia kan se ut. Marken för diskussioner om vårt kulturarv och hur vi bäst förvaltar det är minst sagt upplöjd.

Angående museidebatten och dess avläggare kan man konstatera två saker i propositionen. Den ena är att det blir en museilag så som den utredning som kom förra året föreslog, vars syfte är att stärka museernas oberoende. ”Därmed formaliserar vi det armslängds avstånd som ska finnas” mellan politik och museer, sa ministern.

Det andra är att man i propositionen doppar tårna i den identitetspolitiska debatten – och hissar varningsflagg. Museerna ska visa en faktisk historisk mångfald men det är inte detsamma som att bredda samlingarna utifrån kategorier som till exempel kön, ålder eller etnicitet, skriver man. Det stärker bara 1800-talsidén om olika gruppers olika essens. Alla och envar kan inte hitta sig själv representerad på ett museum, utan det som visas där ska vara angeläget för alla – en nog så stor utmaning.
Propositionen kommer att behandlas av riksdagen i vår.

ARTIKELN HANDLAR OM