Här får alla vara med

Filip & Fredrik reser uppåt i hierarkierna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Gäster hos verkligheten.
Gäster hos verkligheten.

Teorin är välkänd, men i Jorden runt på 6 steg (Kanal 5/Dplay) ger sig Filip & Fredrik faktiskt ut i världen för att pröva den. Är alla människor sammanlänkade genom inte mer än sex bekantskapssteg ifrån varandra? Duon tar avstamp i någon gruva eller öken, för att i slutändan förhoppningsvis ha lotsats fram till en kändis.

Resultatet varierar, men det är ju ändå, som Karin Boye sa, vägen som är mödan värd. Kanal 5 måste bränna halva sin budget här. Det flygs bokstavligen ett antal varv runt jordklotet, och även produktionen är påkostad. Avsnitten är långa som en spelfilm.

Kritiker har pekat på de exotiserande inslagen när Filip & Fredrik som så ofta gästar verkligheten. Och visst finns det något lite skavande i seriens tydliga hierarkier – längst ner finns en gammal tant i en namibisk by utan namn, och längst upp finns sångaren Michael Bolton. Skit i det, säger jag. Så ser ju världen ut. Vad Filip & Fredrik gör, vilket de har gjort mer än några andra i svensk tv, är att visa och berätta om folk som annars aldrig skulle synas.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.