ÅSIKT

Vilda västern i Afghanistan

Uttråkade soldater och fårögon i drömsk hybrid

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
”The land of the enlightened”.
KULTUR

Tempofestivalens tema är i år ”(o) sanning”, vilket ju inbegriper i stort sett allt, men ingen film passar väl bättre in i temat än belgiske Pieter-Jan De Pues hybriddokumentär The land of the enlightened.

Filmen är oerhört vacker rent estetiskt, grym och sagoaktig och följer olika förvildade och beväpnade barngäng på det karga afghanska höglandet. Barnen överlever genom att råna kamelkaravaner på opium, eller handla med andra barn som spränger fram lapis lazuli-stenar i övergivna gruvor. Vissa gäng säljer metall från granater, automatgevärshylsor och varsamt uppgrävda minor från kriget till samvetslösa skrothandlare. Barnen säljer också färskt bröd och hasch till uttråkade amerikanska soldater som från sin utpost i bergen duktigt pepprar landskapet omkring utan nån vidare kontakt med verkligheten. 

Om de här barnen är sig själva eller bara spelar med i De Pues mytiska sammanfattning av Afghanistans krigiska historia kan jag inte avgöra, men de är varmt klädda och vid glatt mod, även när de skär halsen av rövade får och mumsar i sig ögonen.

Det är en stark om än förbryllande upplevelse att se den här märkliga och surrealistiska filmen, en blandning av exotiskt reportage från en ”primitiv” kultur, vilda västern-film och en resa mot Domedagsberget med Frodo och grabbarna.

Men bilderna blir kvar i en som en färgrik dröm. Sevärd är den absolut!

The land of the enlightened visas lördag 16.30 på Victoria i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM