Miljöpartiets svek mot rätten att hyra

Politikerna borde ombilda sina kontor istället

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP) talar på Sergels torg
Foto: Pontus Orre
Gustav Fridolin och Isabella Lövin (MP) talar på Sergels torg

KULTUR

När S/MP/V/FI-koalitionen tog över Stockholms kommun 2014 stoppades äntligen de katastrofala ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter, som förvärrat segregationen och bostadsbristen.

I årets kommunalval gick det framåt för S (något) och V (kraftigt). Men eftersom koalitionspartnern Miljöpartiet tappade gick majoriteten förlorad.

I stället går nu MP ihop med Alliansen. Det nya styret tänker återuppta ombildningarna. Inte i ”innerstan och närförorten” (där nästan allt ändå redan har ombildats) – men i ytterstaden, där majoriteten av stockholmarna bor.

MP i Stockholms stad lovar att ombildningar endast ska ske där ”de boende själva vill det”. Men den förra privatiseringsvågen visade hur lite hyresgästernas vilja betydde. Kommunen lade stora resurser på att övertala motvilliga stockholmare att köpa sina hem. Det dök även upp privata ombildningskonsulter, som ”hjälpte” hyresgäster att bilda bostadsrättsförening, så att ombildning till slut var det enda alternativet.

Vi som bor i hyresrätt har valt att göra det. Det finns redan bostadsrätter att köpa, för den som föredrar sådana. Det är hyreslägenheter som saknas.

Allmännyttan bekostades av skattebetalarna och har förvaltats av generationer stockholmare som älskat och tagit hand om sina hem. Kommunalt ägda bostäder är inte kommunpolitikernas privata egendom, som de kan sälja hur de vill. De borde ombilda sina egna kontor i stället.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.