ÅSIKT

Hoppsan: extremhögern blev valets förlorare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Nick Griffin, brittiska BNP.

Det gick en rysning längs med ryggraden när valresultaten presenterades. Extremhögern är på frammarsch i flera europeiska länder: Storbritannien, Holland, Danmark och Ungern. Oroande, absolut. Men det är inte hela sanningen. För samtidigt tappade extremhögern faktiskt platser i EU-parlamentet.

Det är givetvis tidningen Expo som komplicerar den förenklade mediebilden.

De tidigare 45 mandaten för främlingsfientliga partier har blivit 37.

Anledningen till minskningen är att extremhögern har tappat stöd i länder med stort antal platser i parlamentet, som Frankrike och Polen. Franska Front National gick från sju till tre mandat. Och i Polen tappade två extrempartier sammanlagt 17 mandat. I Lettland förlorade partiet LNNK sina fyra mandat.

Visst är det dystert med högerextrema framgångar i flera nya länder. Anledningen till att gamlingar som Le Pens Front National tappat fotfästet anses dessutom vara att President Sarkozy satsat hårt på en politik som charmar frontens väljare. I Polen verkar populisterna i det förra detta regeringspartiet Lag och Rättvisa ha tagit över extremhögerns röster.

I Sverige blev det pirater i stället för Sverigedemokrater. Säga vad man vill om global fildelning, men den smäller trots allt högre än nationalism.

Ira Mallik