ÅSIKT

Svettig granskning av yogaskandalen

Patrik Syk om ”30 for 30s” säsong om ”Bikram”

avPatrik Syk

KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Krävande balansakter i 40 graders värme. Timmar av svett, tårar och smärta. När guru Bikram Choudhury introducerade sin extrema yoga för det trendängsliga Hollywood visste hajpen inga gränser. Kändisarna stod i kö för att träna med den excentriske gurun och från hela USA vallfärdade yogafrälsta för att utbildas och inspireras av Bikram.

Men stod verkligen allt rätt till? ESPN 30 for 30s utmärkta podcastredaktion har den här sommaren valt att lägga hela sin tredje säsong på historien om bikramyogans grundare, och en rörelse i spillror efter avslöjanden om maktmissbruk och grova sexuella övergrepp.

Det första som slår en när man börjar tröska de fem avsnitten som alla bär namnet Bikram är hur skickligt Julia Lawrie Henderson blandar ljudupptagningar, intervjuer och arkivklipp med sin egen personliga erfarenhet. Hon var nämligen under många år själv en del av den rörelse hon nu vinklat sin journalistiska skrivbordslampa mot. Här finns ljudstycken från såväl 40 år gamla tv-reportage som dagsfärska intervjuer och framför allt, mängder med inspelat material från när Bikram instruerat sina elever. För det är om honom den här historien handlar.

Ganska tidigt står det klart vad guru Bikram värdesätter mest i livet. För om man ska tro Bikram själv när han kallar sig den mest andliga människan i världen så måste nog snabba bilar och dyra klockor vara den andlighet han svär sig till. I intervjuer med människor ur Bikrams liv målas bilden upp av en rovlysten kontrollmänniska i minimala speedos, en manipulatör vars svettiga tänj och sträck-rörelse under åren växer sig till ett imperium. Ett imperium han byggt på en yogametod, som det visar sig, inte alls var så unik som han själv påstår.

Men det stannar heller inte där. Efter hand presenteras fler, betydligt mörkare sidor upp. Allt skickligt presenterat med en blandning av  ögonvittnesskildringar och inspelningar från Bikrams egen ­yogamatta.

ARTIKELN HANDLAR OM